Bestuurder Relinde Weil vindt dat er meer samenwerking in de keten moet komen als antwoord op de druk op de zorg.
Bestuurder Relinde Weil vindt dat er meer samenwerking in de keten moet komen als antwoord op de druk op de zorg. Igor Roelofsen © Twycer / www.twycer.nl

In 2022 meer operaties dan ooit in St Jansdal, toch moeten er keuzes gemaakt worden: ‘niet alles kan meer in de toekomst’

30 december 2022 om 19:00 Zorg

HARDERWIJK Terwijl Ziekenhuis St Jansdal middenin een verbouwing zit, waren er in 2022 meer operaties dan ooit. Bestuurder Relinde Weil (54) blikt terug op het afgelopen jaar.

,,De buitenkant van Bouwdeel Zuid is vrijwel af en we gaan nu hard werken aan de binnenkant. De nieuwe vleugel wordt een helende omgeving met kleuren en licht die rust uitstraalt. Eind 2023 is de oplevering en het loopt heel voorspoedig’’, complimenteert Weil de bouwers. Er komt een nieuwe intensieve care, hartbewaking en kinderafdeling. Ook wordt een acute opname afdeling (AOA) ingericht. Dit is een nieuwe afdeling voor patiënten die hier kort verblijven. We doen dan veel onderzoeken om goed te bepalen waar de patiënt daarna naartoe kan. Nu gaan ze rechtstreeks naar alle verpleegafdeling en met de AOA willen we meer rust in het huis creëren en de kwaliteit van de zorg verder verbeteren.”

Inrichting afdelingen voor patiënten

In de nieuwbouw komen één- en tweepersoonskamers en de kinderafdeling krijgt een dakterras. ,,We hebben in de Covid-tijd geleerd dat vierpersoonskamers niet handig zijn als je een patiënt in isolatie wilt verzorgen. Mensen zijn ook meer gehecht aan privacy, wel leveren ze wat lotgenotencontact in.  Er zijn 337 verpleegbedden. Dat worden er niet meer maar we gaan ze wel beter inzetten. Ook in de nog te renoveren verpleegvleugels komen alleen nog één- en tweepersoonskamers.”

Het ziekenhuis werd op 15 maart 1988 geopend en bestaat in 2023 35 jaar. ,,Ons beddenhuis is netjes onderhouden en de IC is ook in de jaren ’80 gebouwd. De medische apparatuur wordt het nieuwste van het nieuwste, net als de ICT: verpleegkundigen kunnen aan het bed medische gegevens invoeren. Het wordt ook een duurzaam pand.”

Plannen voor de toekomst

De komende jaren worden de verpleegvleugels gerenoveerd, de buitenpoli in Dronten krijgt in 2023 een nieuw pand en er wordt gewerkt aan plannen voor een nieuw ziekenhuis in Lelystad. Dat terrein wordt een zorgcampus met andere zorgaanbieders en woningen.
Landelijk dreigt een zorginfarct. ,,De druk op de zorg is ongelooflijk. Covid is nu naar de achtergrond maar ons ziekenhuis heeft in 2022 meer operaties uitgevoerd dan ooit. Een deel was ingehaalde zorg, de vergrijzing is een factor - er zijn meer ouderen en het personeel dat de zorg kan leveren wordt minder. Huisartsen sturen meer patiënten door, want ook zij worden overspoeld. De toegankelijkheid loopt gevaar. Omliggende ziekenhuizen hebben personeelstekort en ook bij ons zijn meer vacatures dan ooit. Door allerlei factoren neemt de zorgvraag enorm toe en worden wachtlijsten langer.”

Om de druk te verlichten moet heel goed worden samengewerkt in de keten tussen huisartsen, ziekenhuizen, verzekeraars en thuiszorg. ,,In Harderwijk moeten wij de huisartsen helpen en andersom. Zo voelen zij zich gesteund als iets ingewikkeld is. We moeten effectiever zorg verlenen; niet alles kan meer in de toekomst. Dit betekent een mindswitch en keuzes maken. Stoppen met zorg die minder effectief is, zodat we met elkaar de mensen helpen die het echt nodig hebben.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie