Woonwagenstandplaats in de regio.
Woonwagenstandplaats in de regio. Gemeente Leusden

Woonwagenplan uitbreiding standplaatsen nog dit jaar naar de raad

20 mei 2022 om 16:00 Wonen

ERMELO Nog dit jaar komt het Ermelose college van burgemeester en wethouders met een gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid. Indien de raad hiermee akkoord gaat, moet dit leiden tot een situatie die in lijn is met mensenrechtelijke kaders en de algemene wet gelijke behandeling.

Er is inmiddels een behoefteonderzoek uitgevoerd naar woonwagens en standplaatsen in de gemeente Ermelo. Hiervoor hebben gesprekken plaatsgevonden met de bewoners van het woonwagenkamp de Patrijzenhof en bewoners van de gemeente Ermelo die vanuit hun cultuur aanspraak kunnen maken op vrijkomende standplaatsen in de toekomst. Die zijn veelal nu woonachtig in een reguliere woning.

DERTIG JAAR De belangrijkste uitkomst is dat er behoefte is aan een aantoonbare uitbreiding van het aantal standplaatsen. De wachttijd die nu geldt, is niet in overeenstemming met de wachttijd die geldt voor sociale huurwoningen. De gemiddelde wachttijd voor een huurstandplaats bedraagt op dit moment namelijk dertig jaar. Het op te stellen woonwagen- en standplaatsenbeleid moet leiden tot een redelijke wachttijd. Voor huurwoningen geldt een wachttijd van rond de zeven jaar.

GRONDRUIL Berekend is dat er behoefte is aan een uitbreiding met twee standplaatsen. Op grond hiervan geeft het college aan dat het realiseren van een tweede locatie voor standplaatsen geen reële optie is. Er gaan gesprekken plaatsvinden met perceeleigenaren op de Patrijzenhof over een eventuele grondruil om ruimte te maken voor het realiseren van de gewenste twee extra standplaatsen.

HUUR Op de Patrijzenhof zijn nu vijftien standplaatsen aanwezig. Hiervan zijn er zes die worden verhuurd. Het college gaat voor de toekomst toewijzingsregels opstellen die verankerd worden in de huisvestingsverordening van de gemeente. Wie een huur-standplaats wil, moet staan ingeschreven op de officiële wachtlijst.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie