Een boek lezen bij de open haard kan bij Riemer & Walinga.
Een boek lezen bij de open haard kan bij Riemer & Walinga. SmartPics.nl

Riemer & Walinga vieren liefde voor boeken tijdens Boekenweek

6 april 2022 om 10:00 Winkels

ERMELO Sinds 2017 zijn Elise en Marieke Walinga eigenaren van Riemer & Walinga Boekverkoopers. Met hun eigen stijl maken ze van de winkel een warme plek waar iedereen welkom is. Op 9 april begint de Boekenweek, een evenement wat ook hier uitgebreid gevierd wordt.

Een open haard om bij op te warmen en vele zitplaatsen om rustig te lezen. De tijd vergeten en verdwijnen in een verhaal gebeurt eenvoudig in de boekenwinkel. En dat is ook precies de visie die de zussen hadden toen ze de boekhandel overnamen. Elise: ,,Wij wilden de unieke huiskamersfeer in de winkel nog extra benadrukken.” Daarnaast breidden ze het assortiment uit. ,,Boeken zijn onze eerste grote liefde maar wij willen onze klanten graag verrassen met nog meer leuke dingen. Als mensen nu een cadeautje zoeken, kunnen ze ook bij ons terecht”, aldus Marieke. In de ‘things we like’ hoek zijn allerlei artikelen te vinden die de zussen zelf leuk vinden, waaronder tassen. Daarnaast creëerden ze een hele nieuwe ‘spellenkamer’, met gezelschapsspellen en legpuzzels. Er ligt zelfs een puzzel op tafel, waar iedereen die dat wil een stukje bij aan kan leggen. En er is een grote nieuwe kinderboekenafdeling, want Marieke en Elise vinden het belangrijk dat kinderen lezen. ,,Dat is goed voor de ontwikkeling op zoveel verschillende vlakken”, benadrukt Elise.

ONTMOETING Het publiek is zo divers als de samenleving. En er ontstaan vaak gesprekken tussen klanten, ook als ze elkaar helemaal niet kennen. Elise: ,,Ik vind het waardevol dat wij een plek van ontmoeting mogen zijn.” Maar niet alleen Ermeloërs komen op de winkel af, mensen uit de hele regio en zelfs het buitenland komen speciaal naar Riemer & Walinga. ,,Omdat de winkel op veel lijsten met de mooiste boekhandels staat, weten velen de plek te vinden”, aldus Marieke.


Het interieur is gevuld met allerlei soorten boeken - Eigen foto

ERMELO Elise en Marieke zijn geboren en getogen in Ermelo. Elise: ,,Ik wist niet goed wat ik wilde doen omdat ik geïnteresseerd was in zoveel verschillende dingen.” Door in de zomers te werken in de boekhandel kwam ze erachter dat dit goed bij haar past. ,,Boeken gaan over alle facetten van het leven. Ik kon mijn nieuwsgierigheid hier goed in kwijt.” Ze is dan ook een opleiding in deze richting gaan volgen in Amsterdam en verhuisde later weer terug naar Ermelo. Marieke zat als baby al in de box op het kantoor van de winkel. Ze wilde als kind boerin worden maar na verschillende studies is ze in Den Haag terecht gekomen. Daar heeft ze gewerkt als functioneel applicatiebeheerder in de zorg. ,,Ik had al wel - met veel plezier - in de boekwinkel gewerkt maar ik wilde zeker weten of ik het echt voor de rest van mijn leven wilde doen”, vertelt Marieke. Door afstand te creëren kwam ze erachter dat het wel bij haar past en dat ze klaar was om de winkel over te nemen.

De grootouders van de zussen hebben de winkel opgezet in 1945, net na de bevrijding in Ermelo. Hun ouders hebben het in de jaren ‘80 weer overgenomen. ,,Maar zij hebben nooit gezegd dat wij de boekhandel moesten overnemen”, vertelt Elise. Toch hebben de zussen hier uiteindelijk uit alle liefde wel voor gekozen. Dit jaar bestaat de winkel 77 jaar. Er is veel werk te doen en er zijn veel details waar de eigenaren mee bezig zijn. Elise: ,,We willen het altijd net even anders dan anders doen.” Het team bestaat uit negen mensen en zelfs vader en moeder helpen nog mee op hun 70ste.  


FAVORIET Op de vraag wat de favoriete plek in de winkel is van de zussen wordt lang nagedacht. ,,Deze vraag heeft nog nooit iemand aan ons gesteld”, lacht Marieke. De C.S. Lewis kast behoort tot Elise haar favoriete plek. Narnia’s betoverde land achter de kleerkast is hier nagebootst. ,,In de kast hangt oude kleding en daarachter heeft een vriendin schilderwerken aan de binnenkant gemaakt. Het is een soort muurtekening; een fantasielandschap met allemaal kinderboekenfiguurtjes erin verwerkt. En hier en daar zelfs een Boekverkooper”, aldus Marieke. Kinderen kunnen zich hierin verstoppen en een boek lezen. Marieke houdt het meest van de tafel in de tweede kamer. Hier staan de vrijetijdsboeken en na de eerste ruimte waar je binnenkomt kun je aan de tafel zitten, met je rug naar de kookboeken toe. ,,Dan kun je zelf heerlijk lezen en tegelijkertijd kijken naar mensen die genieten van hun tijd in de winkel, daar geniet ik weer van”, vertelt Marieke tevreden. 


BOEKENWEEK Er worden vaak evenementen georganiseerd zoals boekpresentaties, concerten, workshops, en een restaurantactie. De wereldwijde lancering van het zevende boek van de boekenserie De Zeven Zussen was zelfs in de boekhandel. ,,We willen dat mensen echt een leuke avond uit hebben”, vertelt Marieke. Door corona kwam dit een tijdje stil te liggen maar inmiddels zijn ze weer actief. Van 9 t/m 16 april is het Boekenweek met het thema ‘Eerste liefde’. Elise en Marieke draaien dit om naar ‘Eerst de liefde’. ,,Liefde is belangrijk om te delen, zeker in de tijden waarin we nu leven, we moeten naar elkaar omkijken.” Naast het ontvangen van een Boekenweekgeschenk is het nu ook mogelijk om een geschenk te geven. Bezoekers kunnen uren doneren om een ander te helpen, dit is in samenwerking met verschillende welzijnsorganisaties uit de omgeving. De Boekverkoopers doneren zelf ook uren en doneren een extra bedrag aan het Rode Kruis. Daarnaast geven ze aan het einde van de Boekenweek één gulle gever een R&W Cadeaubon van 50 euro, één om zelf te besteden en één om weg te geven aan iemand die dit goed kan gebruiken. Kijk voor alle informatie op: deboekverkoopers.nl.


Elise (l) en Marieke Walinga zijn trots op hun boekenwinkel. - Eigen foto


Julia van Buuren

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie