De kerk speelt voor mensen die zich tot een geloofsgemeenschap rekenen een belangrijke rol in crisistijd.
De kerk speelt voor mensen die zich tot een geloofsgemeenschap rekenen een belangrijke rol in crisistijd. Pixabay

Kerkleden vinden kerk belangrijk tegen eenzaamheid in crisistijd

Religie

ERMELO (ANP) De kerk speelt voor mensen die zich tot een geloofsgemeenschap rekenen een belangrijke rol in crisistijd. Vooral op het gebied van het bestrijden van eenzaamheid en de zorg voor vluchtelingen heeft de kerk een belangrijke taak. De stikstofcrisis en de bestrijding van de coronapandemie zijn voor een kerk minder belangrijk, vinden de kerkleden.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is gehouden bij de start van de jaarlijkse Actie Kerkbalans, een inzamelingsactie waarmee katholieke en protestantse kerken voor hun inkomen zorgen. Kerken krijgen geen subsidie en zijn grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Aan het onderzoek deden 4499 mensen mee. In Nederland rekent 20 procent van de bevolking zich tot de katholieke kerk en 15 procent is protestants.

De kerk moet in actie komen om eenzaamheid onder kerkleden en anderen te bestrijden, vindt 88 procent van de ondervraagden. Driekwart verwacht ook actie van de kerk in de vluchtelingencrisis en 68 procent wil dat de kerk een actieve rol speelt in de armoede- en de energiecrisis. Veel van de ondervraagden wordt zelf door een of meer crises getroffen. Desondanks is 94 procent nog steeds bereid om de kerk financieel te steunen. Meer dan een kwart van de mensen die nooit naar de kerk gaan wil ook doneren, blijkt uit het onderzoek.

De kerk geldt voor 62 procent van de trouwe kerkgangers een steunpilaar in tijden van crisis en komt direct na familie en vrienden. Van de mensen die niet naar de kerk gaan klopt 14 procent aan bij een kerk voor steun. Ook bij deze groep komt de kerk direct na familie en vrienden.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Omgaan met moeilijke momenten in relaties: liefdeslessen vanuit wetenschap en praktijk 3 uur geleden
Afbeelding
Werkdruk en verzuim kinderopvang hoog, personeel minder tevreden 4 uur geleden
Afbeelding
Theaterwerkplaats Harderwijk viert haar 30-jarig jubileum met vier éénakters 17 uur geleden
Afbeelding
Ingenieursbureau Westenberg uit Harderwijk bestaat 30 jaar: 'Ons werk is vaak onzichtbaar, maar wel van grote waarde' 20 uur geleden
Afbeelding
KRO-NCRV maakt opnames voor 'Petrus in het land' in De Regenboog 21 uur geleden
Afbeelding
Ermelo financieel gezond: accountantskantoor BDO geeft gemeente rapportcijfer 9 21 uur geleden
Afbeelding
Presentatie over De Tuinen van Weldadigheid door Groei & Bloei Ermelo 8 feb, 10:00