Rijinstructeur Arie van de Kamp met zoon Dean en het productieteam van het nieuwe tv-programma De Rijles. Met ingang van 8 april dagelijks op KRO-NCRV.
Rijinstructeur Arie van de Kamp met zoon Dean en het productieteam van het nieuwe tv-programma De Rijles. Met ingang van 8 april dagelijks op KRO-NCRV.

Puttense rijschoolhouder in televisieprogramma De Rijles van KRO-NCRV: ‘Niets gemanipuleerd, alles wat je te zien krijgt is echt’

2 april 2024 om 16:11 Regio

PUTTEN Hoe ziet het leven van rijinstructeurs eruit? Wat maken ze mee op de weg en met hun leerlingen? Het komt allemaal voorbij in het nieuwe televisieprogramma De Rijles van KRO-NCRV. Daarin volgt de camera onder anderen Puttense rijschoolhouder Arie van de Kamp tijdens de rijlessen, met diverse leerlingen aan het stuur. Het resultaat van een intensieve week filmen vanuit een volgwagen en een dronecamera.

Arie van de Kamp is een paar weken later nog net zo enthousiast als tijdens de televisieopnames zelf. Begin maart werd vijf dagen lang intensief gefilmd voor het nieuwe televisieprogramma De Rijles, met ingang van 8 april te zien op KRO-NCRV. „Ik had het voor geen goud willen missen”, zegt Arie hierover. „De televisieploeg was echt een supercrew, het klikte meteen. Niet alleen met mij, maar ook met alle leerlingen die werden gefilmd tijdens een rijles. Ze vroegen me bijvoorbeeld: Arie, weet jij nog een goede locatie voor dit of dat. In het volste vertrouwen. Voor de opnamen met de drone camera zijn we onder meer naar Staverden gereden. Dat was hectisch, zo’n ding scheert dan rakelings over de motorkap, er was een moment dat ik dacht dit gaat klappen. Maar de cameraman die dat ding bediende wist precies wat hij deed.”

RIJINSTRUCTEUR PSYCHOLOOG

De serie De Rijles volgt in diverse plaatsen in Nederland rijinstructeurs tijdens de les. De kijker krijgt te zien hoe het er dagelijks aan toegaat in de lesauto, wat leerling en instructeur daar achteraf van vinden en natuurlijk bijzondere verhalen die in de auto te horen zijn. „Mijn leermeester, Ome Henk, zei het vroeger al tegen me: als rijinstructeur ben je ook een halve psycholoog. Ik geloofde hem toen niet, maar nu weet ik beter. In de auto komen vaak de verhalen los. En dus ook in dit tv-programma. Een van de leerlingen vertelde bijvoorbeeld dat hij nu clean is, maar een verleden als drugsgebruiker heeft. Nou, dan kijk je wel even opzij natuurlijk. Het is mooi als het zo loopt, iedereen verdient een tweede kans.”

Het programma zal bestaan uit enige tientallen afleveringen. Hoe zijn eigen lesritten op televisie zullen overkomen, weet Arie nog niet. „Het was in elk geval heel bijzonder om mee te maken. Ik werd zo maar opgebeld door een producer of ik mee wilde doen. Mij leek dat wel wat, wel heb ik gezegd dat ik geen toneel ga spelen. Wat je te zien krijgt, moet echt zijn. De crew liet mij inderdaad mijn gang gaan, het enige dat ze deden was een enkele keer tijdens de opnamen in mijn oortelefoontje fluisteren dat ik op een bepaalde vraag of onderwerp wat dieper in kon gaan. Maar er is niets gemanipuleerd, alles wat je bij mij te zien gaat krijgen in De Rijles is echt.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Arie van de Kamp in zijn met tv-camera’s volgehangen lesauto tijdens de opnamen van De Rijles (KRO-NCRV) in Putten. - De Rijles

PUTTENSE SAMENWERKING

Voor de vijf opnamedagen regelde Arie dat de tv-crew hun clubhuis (zoals ze dat zelf noemen in tv-taal, volgens Arie) kon opzetten in twee ruimten van Dugreja Deuren en Zonwering op het industrieterrein Keizerswoert. Bij de buren, Autoschade Pasman, mocht Arie zijn met camera’s volgestouwde lesauto ’s nachts veilig stallen. „Boven bij Dugreja hebben ze een vergaderzaal ingericht voor het productiewerk, en in een extra kamer werd een camera met achtergrond opgesteld voor de interviews na afloop van elke rijles. We hebben ook met elkaar een hapje gegeten in de buurt. De sfeer was erg goed. En dat Dugreja en Pasman belangeloos hebben meegewerkt, is echt super.”

Aries lesauto werd volgestouwd met camera’s op het dashboard. Zodra hij vertrok vanaf de locatie werd hij gevolgd door een busje met een cameraman, geluidsman en regisseur. Alle camera’s in de lesauto werden live bediend vanuit de volgwagen, de regisseur gaf via een oortelefoontje instructies aan Arie. „Zij stuurde het hele proces aan, er was natuurlijk een strak draaiboek met verschillende rijlessen en interviews die op één dag moesten worden gefilmd. Ik was aan het eind van die week ook echt helemaal kapot!”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Met de modernste apparatuur werden de rijlessen van Arie van de Kamp in Putten en omgeving opgenomen voor het nieuwe tv-programma De Rijles van KRO-NCRS. - De Rijles

NEGEN JAAR

Inmiddels heeft Arie van de Kamp negen jaar zijn eigen rijschool in Putten. Zelfs zijn oude leermeester Ome Henk reed in die jaren een tijdje voor Van de Kamp als freelancer. „Soms vraag ik hem ook nog om een ritje mee te maken”, zegt Arie. „Ik heb veel aan hem te danken.” Onlangs is zoon Glenn in de zaak gestapt. „Ik ben er trots op dat hij op zijn leeftijd zo’n stap zet”, zegt Arie, „en het haalt iets van de drukte bij me weg.” Over zijn stijl van lesgeven is Arie beslist: „Ik grijp altijd zo laat mogelijk in tijdens de les. Daar leert een leerling het meeste van. En hoe meer je leert, hoe beter dat is voor je examenrit en voor het rijden daarna.”

De Rijles is te zien vanaf 8 april op KRO-NCRV.

Martin Vesseur
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie