Afbeelding
Pixabay

Handhaving van maximum snelheid blijft een prioriteit

23 november 2021 om 10:22 Politiek

ERMELO Tot 2024 wordt in het kader van het uitvoeringsplan integrale veiligheid binnen de gemeente Ermelo ingezet op handhaving van de maximum snelheid door de politie. De locaties waar dit gaat gebeuren worden vastgesteld aan de hand van klachten, meldingen en incidenten. De controle op het parkeren ligt in handen van de boa’s van de gemeente Ermelo.

Wijnand Kooijmans

 Bij het opstellen van de omgevingsvisie worden ook de items rond de verkeersveiligheid in de afweging meegenomen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan drukte en onveiligheid op fietspaden. Er worden maatregelen genomen om tot concrete oplossingen te komen.

Breed ingezet wordt op de inzet van leefbaarheidsteams, inclusief wijkbeelden- en wijkagenda’s en inzet jongerenwerk. Gelet wordt op het gedrag van jongeren in de openbare ruimte. Waar nodig worden jongeren doorverwezen. Voorlichting alcohol en drugs maakt ook onderdeel uit van het uitvoeringsprogramma. Hierbij vindt ook aansluiting plaats bij landelijke campagnes. Gekeken wordt hoe het bezit van wapens kan worden aangepakt.

Ingezet wordt op drie maandelijks overleg met alle betrokken partijen over de voortgang van de aanpak van incidenten. Ook moet duidelijker worden wie welke rol en taken moet uitvoeren wanneer overlast in een wijk plaats vindt. De verlaging van de snelheid in het buitengebied van tachtig naar zestig kilometer per uur blijft hoog in het vaandel staan. Daarnaast wordt ingezet op risicogroepen/-routes. Het gaat dan om kinderen, jongeren, beginnende bestuurders, senioren, fietsers/E-bikers, schoolfietsroutes en fietspaden in het buitengebied.

Buurtpreventie, WhatsApp-groepen, burgernet krijgen blijvende aandacht en worden gestimuleerd. Aan ex-gedetineerden wordt nazorg geleverd. Op plekken met relatief veel incidenten of een hoger risico op criminele activiteiten wordt preventief gesurveilleerd. In samenspraak met ondernemers in het winkelgebied wordt gestreefd naar een vroegtijdige aanpak van onveiligheid en criminaliteit.

Als het gaat om brandveiligheid wordt de focus gelegd op verminderd zelfredzame huishouden, logiesverblijven en zorginstellingen. De aandacht voor en afstemming van risico’s rond branden bij evenementen blijft.

Aandacht wordt geschonken aan radicalisering en polarisatie. Het gaat dan om voorlichting aan het onderwijs maar ook de aanpak van discriminatie. Als het gaat om ambtelijke en bestuurlijke integriteit wordt aandacht besteed aan klokkenluiders en vertrouwenspersonen. Bij aanstelling van bestuurders wordt hun integriteit onderzocht. Aandacht wordt besteed aan een ambtelijk en bestuurlijk agressieprotocol.

Het veiligheidsbeleid is een verantwoordelijkheid van de gemeente. Bij het tot stand komen van het uitvoeringsprogramma is er afstemming geweest met interne en externe partners. Voor bovenlokale prioriteiten wordt samengewerkt met de gemeenten Harderwijk en Putten. De kosten van het uitvoeringsprogramma worden deels gedekt uit beschikbaar budget. Waar nodig krijgt de raad voorstellen voorgelegd om te voorzien in de benodigde financiële middelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie