Het Ermelose college van burgemeester en wethouders wijst twee handhavingsverzoeken van de Stichting DOEH toe.
Het Ermelose college van burgemeester en wethouders wijst twee handhavingsverzoeken van de Stichting DOEH toe. Pixabay

Geen directe gevolgen voor Tomassen Duck-To van toegekende handhavingsverzoeken Stichting DOEH, reeds opgelegde dwangsommen volstaan

26 maart 2024 om 15:00 Politiek

ERMELO Het Ermelose college van burgemeester en wethouders wijst twee handhavingsverzoeken van de Stichting DOEH toe. Het heeft echter voor eendenslachterij Tomassen Duck-To geen directe gevolgen omdat wat betreft de gewraakte overtredingen al dwangsommen waren opgelegd door het college.

Door de stichting werden zowel 15 als 29 januari van dit jaar handhavingsverzoeken ingediend vanwege door hen geconstateerde overtredingen van de werktijden en de verkeersbewegingen. Onder meer werd gezien dat er ’s avonds tussen zeven en elf uur drie vrachtwagens over de Julianalaan reden terwijl dat op deze tijdstippen niet is toegestaan. Ook zien ze vaak vrachtauto’s naar het bedrijf rijden op zaterdag en zondag.

OVERTREDINGEN

Ook wordt gemeld dat er op zaterdag werkzaamheden plaatsvinden hetgeen onder meer blijkt uit draaiende vrachtwagenmotoren, geroep van werknemers, het rijden op het terrein en het rijden langs de Julianalaan en de Horloseweg, ookal gaat het dan niet om wagens met eenden, zo stelt de stichting. Aangegeven wordt dat de overtredingen al eerder zijn aangegeven.

Door het college wordt aangegeven dat in deze kwestie al eerder dwangsommen zijn opgelegd. De wet schrijft voor dat er niet een nieuwe herstelactie kan worden opgelegd als er nog een loopt. Er kan dan worden volstaan met de opgelegde dwangsommen. De dwangsommen voor ‘geluid’ en ‘verkeersbewegingen’ zijn nog niet allemaal verbeurd. De dwangsommen voor de werktijden zijn wel allemaal verbeurd. Een tweede dwangsom is in deze opgelegd.

HANDHAVINGSPLAN

Het college heeft inmiddels een toezicht- en handhavingsplan, specifiek voor het bedrijf Tomassen, vrijgegeven voor reacties van belanghebbende partijen. De ontvangen reacties worden beoordeeld. De beoordeling van de zienswijzen wordt, samen met de definitieve versie van het toezicht- en handhavingsplan, voorgelegd aan de raad. Streven is dit proces gelijk te laten lopen met de uitvoering van de gemaakte afspraken in het kader van de letter of intent die met het bedrijf is gesloten en de nieuwe vergunningsaanvraag.

Deze aanvraag wordt overigens aangevochten door zowel de Stichting DOEH als enkele raadsfracties. DOEH vindt onder meer dat de teruggang naar het slachten van 6,1 miljoen eenden per jaar niet in fases behoeft te worden uitgevoerd omdat de aantallen geslachte eenden in de laatste jaren al beneden de zes miljoen is gebleven. 

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie