Afbeelding
Foto door Ksenia Chernaya via Pexels

Elektra vervangen: hoe weet je wat je nodig hebt?

Partnercontent

Zelf klussen in en rondom woningen is de afgelopen jaren populairder geworden. Het heeft onder meer te maken met de uitbraak van de pandemie, als gevolg waarvan mensen vaker vanuit huis zijn gaan werken. Het leidt ertoe dat veel reistijd bespaard wordt, waardoor er tijd overblijft om klussen op te pakken. Voor veel mensen gaat het al snel om één à twee uur per dag. Een andere reden om klussen zelf uit te voeren, is het grote aantal video’s wat je online vindt over de uitvoering van verschillende werkzaamheden. De video’s leggen stapsgewijs uit, hoe je dit aanpakt en welk gereedschap je hierbij nodig hebt. Ook de verschillende benodigde materialen en onderdelen worden vaak genoemd. Zo hoeft klussen in huis helemaal niet ingewikkeld te zijn. Hoe zit dit bij het vervangen van de aardlekschakelaar of bijvoorbeeld het vernieuwen van groepen in de meterkast? In dit artikel lees je er meer over. 

Losse onderdelen voor vervangen elektra online bestellen 

Het bestellen van de verschillende onderdelen voor het vervangen van de elektra in huis is heel eenvoudig. Er zijn verschillende webshops waar je een nieuwe aardlekschakelaar of bijvoorbeeld installatieautomaat bestelt. Laat je hierbij adviseren over het specifieke onderdeel wat je nodig hebt voor de uitvoering van werkzaamheden in jouw woning. Denk aan het verschil tussen een 1- en 2-polige installatieautomaat en het verschil tussen varianten van 16 en 20 Ampère. Wanneer je weinig ervaring hebt met het vervangen van een installatieautomaat is het sterk aan te raden dit de eerste keer met iemand die meer ervaring heeft te doen. 

Aardlekschakelaar zelf vervangen niet mogelijk 

Waar het vervangen van een installatieautomaat zelf kan worden uitgevoerd, is dat bij de aardlekschakelaar niet toegestaan. Het is een typisch voorbeeld van een klus in huis, waarbij de hulp van een specialist benodigd is. Laat je bijstaan door een elektricien om ongelukken te voorkomen. Wel kun je vooraf zelf een losse aardlekschakelaar bestellen; zo voorkom je dat een elektricien hier een marge over kan rekenen. Je bent hierdoor goedkoper uit. 

Meterkast voorbereiden op 3-fase aansluiting

Steeds meer woningen worden van een 3-fase aansluiting voorzien in de meterkast. Dit is bijvoorbeeld nodig, wanneer je een elektrische warmtepomp wilt gaan gebruiken of voornemens bent om elektrisch te koken. Een 1-fase aansluiting zal in zo’n geval al snel niet meer voldoen. Net als voor het aansluiten van de aardlekschakelaar, geldt ook voor het monteren van de 3-fase aansluiting dat je dit door een elektricien zou moeten laten doen. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Bestel oliebollen bij ziekenhuis St Jansdal voor het goede doel: Gezinshuis van Zundert in Ermelo 12 minuten geleden
Afbeelding
CBS: onzekerheid horecabedrijven over voortbestaan toegenomen 2 uur geleden
Afbeelding
The Lether Family heeft duizenden volgers: ‘Ik deel ook berichten over heftige momenten’ 13 uur geleden
Afbeelding
Wildproeverij met Harderwijkse bands en speciaalbier bij Stichting Onderstroom in Harderwijk 14 uur geleden
Afbeelding
36 maanden celstraf geëist tegen 19-jarige hoofdverdachte overval Fletcher Hotel in Putten 15 uur geleden
Afbeelding
Gert staal zoekt het verhaal achter oude foto’s uit Ermelo: wie is de jongen op de melkbus? ERMELO TOEN 16 uur geleden
Afbeelding
Kerstpostactie Ermelo voor Woord en Daad en Compassion Nederland Stichting 18 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie