Jaarverslag handhaving 2021 gemeente Ermelo: sluitingen, bouwstops, dwangsommen en bekeuringen.
Jaarverslag handhaving 2021 gemeente Ermelo: sluitingen, bouwstops, dwangsommen en bekeuringen. Pixabay

Jaarverslag handhaving 2021 Ermelo: sluitingen, bouwstops en dwangsommen

14 oktober 2022 om 08:56 Overig

ERMELO De komende jaren wordt in Ermelo actief ingezet op het opsporen van het niet-recreatief gebruik van recreatieverblijven. Hieronder valt ook permanente bewoning. Maar ook op het gebruik van voormalige agrarische bebouwing en bedrijfspanden die in strijd is met het bestemmingsplan en op ondermijnende activiteiten.

Dat wordt aangegeven in het jaarverslag van de betrokken gemeentelijke afdelingen over 2021. Door onderbezetting zijn er in het eerste halfjaar van dat jaar een hoeveelheid zaken blijven liggen en was er te weinig tijd beleidsstukken te wijzigen. Pas op het moment dat in juni het team op volle sterkte was, kon hieraan aandacht worden besteed maar ook worden gewerkt aan het opstellen van beleidsstukken.

Aangegeven wordt dat door het maken van keuzes wat betreft handhaving de beschikbare capaciteit beter kan worden ingezet. Niet alle wet- en regelgeving waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, kan worden gecontroleerd.

DAMOCLES Het Damoclesbeleid heeft een hoge prioriteit gehad en geleidt tot de sluiting van vier panden. Het gaat om een reguliere woning, een recreatieverblijf, een loods op een recreatieterrein en een bedrijfspand. Alle panden werden voor een termijn van drie maanden gesloten.

In het afgelopen jaar is vijfmaal een bouwstop opgelegd omdat voor de activiteiten geen vergunning was verleend. Onder meer betrof het werkzaamheden aan een gemeentelijk monument. Er moest twintig keer worden opgetreden tegen het bouwen in strijd met de verleende vergunning.

Als het gaat om strijdig gebruik van recreatieverblijven wordt dit per park opgepakt. Dat maakt, zo wordt aangegeven, een effectiever optreden mogelijk. Er werd acht keer juridische opgetreden tegen een overtreding. In de horeca heeft handhaving van de leeftijdsgrens bij het schenken van alcohol een hoge prioriteit.

ONVEILIGE SITUATIE Door handhaving moest zes keer worden opgetreden in het kader van het bouwbesluit. Het betrof onder meer een zeer ernstige spoedeisende sluiting vanwege een constructief onveilige situatie na het uitgraven van een ruimte onder een recreatief verblijf in verband met een hennepkwekerij.

In één zaak is een last opgelegd aan betrokkenen voor het vervoeren van inbrekerswerktuigen, in drie zaken zijn één of meer lasten opgelegd vanwege drugshandel in de openbare ruimte. Ook voor het crossen in een natuurgebied is een dwangsom opgelegd.

BIJTINCIDENTEN Door handhavers zijn 101 controles uitgevoerd op het nakomen van de plicht tot herplanting van bomen. Eenmaal is proces-verbaal opgemaakt voor een illegale kap van bomen. Voor loslopende honden in bos- en heidegebied zijn vijftien officiële waarschuwingen uitgedeeld en zijn acht bekeuringen uitgeschreven. Viermaal is er sprake geweest van een bijtincident met honden.

In het afgelopen jaar zijn 12 dumpingen geconstateerd van tuinafval, bouwafval en hennepafval. Boa’s hebben voor diverse overtredingen 829 bekeuringen uitgeschreven en 339 waarschuwingen uitgedeeld.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie