Afbeelding
pixabay.com

Ruim 19,5 miljoen euro nodig voor uitbreiding en renovatie Groevenbeek

29 april 2022 om 15:56 Onderwijs

ERMELO Om het christelijk college Groevenbeek toekomstbestendig te maken voor de komende 25 jaar is een bedrag benodigd van in totaal ruim 19,5 miljoen euro. Hiervan komt 9.328.636,67 euro voor rekening van de gemeente Ermelo. Dat is 3.642.500,05 euro meer dan was geraamd. Het gaat om zowel renovatie als deels nieuwbouw.

Door het college van burgemeester en wethouders wordt tevens 120.000 euro beschikbaar gesteld voor verplaatsing van de tijdelijke units voor de nieuwbouw uitbreiding. Aan Meerinzicht wordt 75.000 euro uitgekeerd voor advies en de begeleiding van het proces. De totale kredietaanvraag moet nog wel door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

Het beschikbaar stellen van gelden voor zowel de uitbreiding als de renovatie is voor de gemeente een wettelijke plicht. Het oudste gedeelte van Groevenbeek is ruim veertig jaar oud. Dat maakt renovatie noodzakelijk. Het gaat dan onder meer om vernieuwing van de kozijnen, vernieuwing van het dak, het plaatsen van zonnepanelen, klimaatbeheersing in alle lokale, het treffen van isolatie- en andere duurzaamheidsmaatregelen en herindeling van dit deel van het gebouwd. Een deel van het gebouw is overigens al eerder door Groevenbeek op eigen kosten gerealiseerd.

SUCCESVOL Groevenbeek wordt gezien als een succesvolle school als het gaat om voortgezet onderwijs. Het imago van de school in de omgeving is sterk en de onderwijskundige visie sluit goed aan bij de aanwezige behoefte. Op de locatie in Ermelo zijn in het schooljaar 2021-2022 in totaal 2.699 leerlingen ingeschreven. Het huidige onderwijsgebouw is echter maar berekend op 2.400 leerlingen.

Dat maakt dat het college al jaren met een structureel ruimtekort kampt. Om dat op te lossen heeft het schoolbestuur in 2014 een noodgebouw geplaatst met acht lokalen, in 2021 gevolgd door nog eens een noodgebouw met eveneens acht lokalen. Het gaat om noodvoorzieningen die niet structureel zijn. Volgens de huidige vergunning mogen de noodlokalen tot 2024 blijven staan.

Dat maakt dat Groevenbeek heeft aangegeven dat de noodbouw wordt vervangen door een permanent gebouw, dat geschikt is voor eigentijds onderwijs. Bij een moderne opzet met voldoende ruimte gaat het om ongeveer zevenhonderd vierkante meter aan gebouw.

AFSPRAAK Tot nu toe was de afspraak tussen gemeente en de school dat de toekomstige capaciteit geschikt wordt voor 2.700 leerlingen. Met de huidige kennis, zo stelt het college, lijkt het aannemelijk dat aantal op te schroeven tot 2.800 leerlingen. Het college geeft aan dat de renovatie past bij de tijdgeest van nu, waarin zo veel mogelijk wordt hergebruikt en het milieu zo min mogelijk wordt aangetast.

Over de aanvraag moet uiterlijk eind dit jaar worden beslist. Volgens het college zijn er echter redenen hierop vooruit te lopen. Groevenbeek heeft bijvoorbeeld aantoonbaar recht op uitbreiding en kan de gemeente deze ook niet weigeren. Bovendien wordt het zeer wenselijk gevonden dat de uitbreiding gelijk loopt met de renovatie. Dat brengt als bijkomend voordeel mee dat de kosten lager uitvallen dan bij een aparte uitvoering.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie