Harderwijker (21) werkt mee aan bijzondere waterstof-racewagen zonder uitstoot.
Harderwijker (21) werkt mee aan bijzondere waterstof-racewagen zonder uitstoot. Forze Hydrogen Racing

Harderwijker werkt mee aan racewagen zonder uitstoot

20 januari 2022 om 13:22 Onderwijs

HARDERWIJK Een team van Delftse studenten heeft dinsdag hun nieuwe racewagen op waterstof gepresenteerd. De ‘Forze IX’ moet met zijn topsnelheid van 300 kilometer per uur de strijd aangaan met Audi’s en Lamborghini’s op het circuit van Zandvoort, met als enige uitstoot water. De studenten willen definitief de ban breken voor waterstof in de auto-industrie. Roel Breure (21) uit Harderwijk is deel van het pioniersteam van Forze Hydrogen Racing.

,,Daar draait het uiteindelijk om” zegt de geboren Harderwijker: ,,We willen mensen inspireren om waterstof te omarmen als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen, en aantonen dat onze auto niet onderdoet voor normale racewagens op het circuit.” 

De auto stoot namelijk alleen water uit, aldus Breure: ,,De waterstof reageert met zuurstof uit de lucht in een brandstofcel, waardoor water ontstaat en elektriciteit wordt opgewekt.” Het team gebruikt deze elektriciteit om de elektromotoren van de auto te laten draaien. Ze hebben met vorige modellen al successen behaald in races op de circuits van Assen en Zandvoort, maar willen met de nieuwe auto van 800 pk een stap hogerop. “Het doel is om met deze auto uiteindelijk mee te doen op Zandvoort. Echt voor serieuze racewagens, maar een mooie uitdaging voor ons.”

De student Werktuigbouwkunde is enthousiast over de onthulling: ,,Er zit zoveel werk in dit project! Duurzame technologie is echt grote stappen aan het zetten, en dit is een prachtige nieuwe mijlpaal.” 

De volgende stap voor het team van de Harderwijker is om de auto verder te testen, zodat deze zo snel mogelijk het circuit op kan. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie