Een echt bos is het nog niet, al bloeien er paardenbloemen, staan er al wat jonge fruitboompjes.
Een echt bos is het nog niet, al bloeien er paardenbloemen, staan er al wat jonge fruitboompjes. Petra Lievense

Voedselbos Ermelo: Herstellende landbouw

Natuur en milieu

ERMELO ,,Een echt bos is het nog niet, al bloeien er paardenbloemen, staan er al wat jonge fruitboompjes, is er een fantastische oogst aan eenjarige groentes en kruiden en ligt er een waterpoel. Wij zijn in februari gestart en in het najaar gaan we de bomen planten.” Uit het verhaal van Marjolein, Marco en Mohammed blijkt dat veel geduld nodig is voor deze ecologische vorm van landbouw. Pas na zeven tot tien jaar levert het bos rendement op.

,,Een voedselbos is echt lange termijn-denken”, zegt Marco. Daarom hebben zij met hun stichting ‘Herstellende Landbouw’ een stuk land aangekocht dat voor minimaal 150 jaar een voedselbos blijft. De oogst wordt verdeeld onder leden van de stichting en opgegeten.” 

Marco: ,,De grond onder onze voeten is van levensbelang voor ons voedsel, energie en drinkwater. Het vormt de basis voor het leven op aarde. Maar in de afgelopen jaren wordt steeds meer gezonde grond bedreigd door ontbossing, landbouw en verstedelijking. We kunnen discussiëren over of een voedselbos onder landbouw valt of dat het een bos is. Ik zie een combinatie van landbouw met bosbeheer. Er wordt immers niet geploegd, niet geëgd, geen kunstmest gestrooid of gif gespoten, maar wij bepalen wel waar wij struiken en bomen plaatsen. Bomen kunnen enorm veel vruchten en noten leveren, in plaats van alleen maar hout. Wij oogsten, steeds meer van meerderjarige planten. Soms vervangen we planten. Zeker in de opstartfase moeten we hard werken om een mooi voedselbos te krijgen. Koolstof en water wordt in de bodem vastgehouden. Het bos levert een kleine voetafdruk op en goed eten: fruit, noten, bessen, groenten.”

Het voedselbos is Ermelo is nog maar net gestart. Het systeem moet eigenlijk nog bewezen worden in Nederland. Het concept is al eeuwen oud. Uit onderzoeken bij oudere voedselbossen blijkt dat de opbrengst en het rendement van een voedselbos vele malen hoger is dan van standaard monocultuur landbouw perceel. 

VRIJWILLIGERS Marjolein is de boswachter, zij stuurt ook de vrijwilligers aan. Bijna dagelijks komen vrijwilligers uit de buurt om haar helpen: sommigen komen wieden in de tuintjes, anderen plaatsten liever een paar zonnepanelen. De vrijwilligers vullen elkaar goed aan. Marcel heeft de poel ontworpen en aangelegd. Boven de poel cirkelen al wat oeverzwaluwen. Els en Regula melden zich aan als nieuwe vrijwilligers: ,,We hadden gehoord over het voedselbos en willen graag bijdragen aan dit initiatief. We vinden dat de huidige landbouw niet meer kan, dat maakt de aarde kapot. Als je ziet hoe ze met de dieren en de aarde omgaan. Dit voedselbos moet de mensen ook bewust maken van de manier hoe wij met de landbouw en natuur omgaan.” 

De visie is om door gezonde lokale voeding te produceren de aarde hersteld kan worden en daarvoor zoekt de stichting vrijwilligers en donateurs. 

Op de website herstellendelandbouw.com kunnen mensen zich aanmelden.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Evert en Jannie Bos uit Putten delen hun ervaringen 19 minuten geleden
Afbeelding
Wethouder Weidema wil het anders en beter doen 4 uur geleden
Afbeelding
Word het visitekaartje van Museum Het Pakhuis 20 uur geleden
Afbeelding
Vaak verbitterde strijd: 50 jaar zelfstandig 20 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Op pad met de boswachter 12 aug, 14:51
Afbeelding
Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten 12 aug, 14:35