Dorpsdichter Sarah Scholts draagt een gedicht voor tijdens de opening van een minibieb speciaal voor kinderen.
Dorpsdichter Sarah Scholts draagt een gedicht voor tijdens de opening van een minibieb speciaal voor kinderen. Alike Last

Ermelose dorpsdichter Sarah Scholts neemt afscheid

26 september 2022 om 12:00 Mensen

ERMELO Haar gedichten sierden regelmatig dit weekblad. Maar je kon haar woorden ook op andere plekken in Ermelo tegenkomen. Na drie jaar wordt haar dichtstokje op 1 oktober overgenomen door een nieuwe kandidaat. Sarah Scholts neemt dan officieel afscheid als dorpsdichter van Ermelo. Ze kijkt terug op drie prachtige jaren: ,,Wat heb ik ervan genoten, ik vond het zo ontzettend mooi!”

ZENUWACHTIG ,,De allereerste keer dat ik een gedicht voordroeg als dorpsdichter was ik zó zenuwachtig dat ik al na twee regels moest stoppen. Toen ik me herpakte weet ik nog dat ik dacht: ze hadden beter iemand kunnen kiezen die dit wel kan. Nu ben ik drie jaar verder en kan ik zeggen dat het me zo veel gebracht heeft. Enerzijds het schrijven zelf, maar ik heb ook veel mooie mensen ontmoet en kwam op nieuwe plekken. Ik ben echt met andere ogen naar mijn eigen woonplaats gaan kijken. Ik wil op 1 oktober dan ook afsluiten met hetzelfde gedicht als waarmee ik begon. Maar nu met de gedachte: ik kan het wél!”

SPELEN MET TAAL Sarah is een geboren en getogen Ermeloër. In het dagelijks leven is zij medewerker Beleid en Communicatie bij woningcorporatie Woonpalet in Zeewolde. Daarnaast is ze vrijwilliger in woonzorgcentrum de Amaniet. In haar vrije tijd speelt ze graag met taal. ,,Schrijven is voor mij iets heel creatiefs; een kunstvorm. Ik vind het een uitdaging om veel te vertellen met weinig woorden. Het plezier dat ik beleef aan taal wilde ik graag met anderen delen. De gemeente zocht een dorpsdichter die kan verbinden met woorden. Ik heb daar voor mezelf aan toegevoegd dat ik ook mensen wilde verrassen en verrijken met mijn gedichten.”


Sarah Scholts aan het werk in opdracht van de gemeente Ermelo.  - Johanna Minnaard

INDRUK Een moment dat veel indruk op haar gemaakt heeft was het schrijven en voordragen van een gedicht bij het monument op de Julianalaan 74. ,,Dit monument herdenkt een bombardement uit de Tweede Wereldoorlog. De Vanneau Foundation benaderde mij met de vraag: ‘We zoeken mooie woorden voor op het nieuwe monument, maar weten niet welke. Wil jij ons helpen?’ Eén van de overlevenden van het bombardement was bij de onthulling aanwezig en ik stond te trillen op mijn benen tijdens het voordragen van mijn gedicht!”

PATATJE Sarah schreef gedichten op eigen initiatief, maar ook in opdracht van de gemeente of inwoners van Ermelo. Zo schreef zij in de week van de eenzaamheid in 2019 Patatje: een laagdrempelig gedicht dat ze bij snackbars in Ermelo ophing. ,,Mijn doel? Een glimlach op het gezicht van mensen toveren.” Een ander voorbeeld: na de eerste persconferentie over corona schreef ze Opgeschudde dagelijksheid, een gedicht dat goed ontvangen werd en zelfs door een predikant uit Limburg gebruikt werd tijdens een kerkdienst. ,,Dat is toch wat je hoopt, dat mensen iets uit je gedicht halen: een glimlach of een bemoediging. Je wilt mensen raken met je woorden. Daar doe je het voor!”

Wat Sarah nu gaat doen? ,,Eerst even rust nemen en nagenieten van de afgelopen periode. Maar ik wil zeker iets met taal blijven doen!” Benieuwd naar de gedichten van Sarah? Op de site dorpsdichterermelo.nl kun je haar werk vinden. Benieuwd naar de nieuwe dorpsdichter? Kom dan op 1 oktober om 12.15 uur naar het Raadhuisplein.

Marja Stienstra

Sarah schreef gedichten op eigen initiatief, maar ook in opdracht van de gemeente of inwoners van Ermelo.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie