Dorpsdichter Sarah Scholts draagt een gedicht voor tijdens de opening van een minibieb speciaal voor kinderen.
Dorpsdichter Sarah Scholts draagt een gedicht voor tijdens de opening van een minibieb speciaal voor kinderen. Alike Last

Ermelose dorpsdichter Sarah Scholts neemt afscheid

Mensen

ERMELO Haar gedichten sierden regelmatig dit weekblad. Maar je kon haar woorden ook op andere plekken in Ermelo tegenkomen. Na drie jaar wordt haar dichtstokje op 1 oktober overgenomen door een nieuwe kandidaat. Sarah Scholts neemt dan officieel afscheid als dorpsdichter van Ermelo. Ze kijkt terug op drie prachtige jaren: ,,Wat heb ik ervan genoten, ik vond het zo ontzettend mooi!”

ZENUWACHTIG ,,De allereerste keer dat ik een gedicht voordroeg als dorpsdichter was ik zó zenuwachtig dat ik al na twee regels moest stoppen. Toen ik me herpakte weet ik nog dat ik dacht: ze hadden beter iemand kunnen kiezen die dit wel kan. Nu ben ik drie jaar verder en kan ik zeggen dat het me zo veel gebracht heeft. Enerzijds het schrijven zelf, maar ik heb ook veel mooie mensen ontmoet en kwam op nieuwe plekken. Ik ben echt met andere ogen naar mijn eigen woonplaats gaan kijken. Ik wil op 1 oktober dan ook afsluiten met hetzelfde gedicht als waarmee ik begon. Maar nu met de gedachte: ik kan het wél!”

SPELEN MET TAAL Sarah is een geboren en getogen Ermeloër. In het dagelijks leven is zij medewerker Beleid en Communicatie bij woningcorporatie Woonpalet in Zeewolde. Daarnaast is ze vrijwilliger in woonzorgcentrum de Amaniet. In haar vrije tijd speelt ze graag met taal. ,,Schrijven is voor mij iets heel creatiefs; een kunstvorm. Ik vind het een uitdaging om veel te vertellen met weinig woorden. Het plezier dat ik beleef aan taal wilde ik graag met anderen delen. De gemeente zocht een dorpsdichter die kan verbinden met woorden. Ik heb daar voor mezelf aan toegevoegd dat ik ook mensen wilde verrassen en verrijken met mijn gedichten.”


Sarah Scholts aan het werk in opdracht van de gemeente Ermelo.  - Johanna Minnaard

INDRUK Een moment dat veel indruk op haar gemaakt heeft was het schrijven en voordragen van een gedicht bij het monument op de Julianalaan 74. ,,Dit monument herdenkt een bombardement uit de Tweede Wereldoorlog. De Vanneau Foundation benaderde mij met de vraag: ‘We zoeken mooie woorden voor op het nieuwe monument, maar weten niet welke. Wil jij ons helpen?’ Eén van de overlevenden van het bombardement was bij de onthulling aanwezig en ik stond te trillen op mijn benen tijdens het voordragen van mijn gedicht!”

PATATJE Sarah schreef gedichten op eigen initiatief, maar ook in opdracht van de gemeente of inwoners van Ermelo. Zo schreef zij in de week van de eenzaamheid in 2019 Patatje: een laagdrempelig gedicht dat ze bij snackbars in Ermelo ophing. ,,Mijn doel? Een glimlach op het gezicht van mensen toveren.” Een ander voorbeeld: na de eerste persconferentie over corona schreef ze Opgeschudde dagelijksheid, een gedicht dat goed ontvangen werd en zelfs door een predikant uit Limburg gebruikt werd tijdens een kerkdienst. ,,Dat is toch wat je hoopt, dat mensen iets uit je gedicht halen: een glimlach of een bemoediging. Je wilt mensen raken met je woorden. Daar doe je het voor!”

Wat Sarah nu gaat doen? ,,Eerst even rust nemen en nagenieten van de afgelopen periode. Maar ik wil zeker iets met taal blijven doen!” Benieuwd naar de gedichten van Sarah? Op de site dorpsdichterermelo.nl kun je haar werk vinden. Benieuwd naar de nieuwe dorpsdichter? Kom dan op 1 oktober om 12.15 uur naar het Raadhuisplein.

Marja Stienstra

Sarah schreef gedichten op eigen initiatief, maar ook in opdracht van de gemeente of inwoners van Ermelo.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Progressief Ermelo en PvdA Harderwijk houden avond over jeugdzorg: veel ervaringen gedeeld 31 minuten geleden
Afbeelding
Omgaan met moeilijke momenten in relaties: liefdeslessen vanuit wetenschap en praktijk 4 uur geleden
Afbeelding
Werkdruk en verzuim kinderopvang hoog, personeel minder tevreden 5 uur geleden
Afbeelding
Theaterwerkplaats Harderwijk viert haar 30-jarig jubileum met vier éénakters 18 uur geleden
Afbeelding
Ingenieursbureau Westenberg uit Harderwijk bestaat 30 jaar: 'Ons werk is vaak onzichtbaar, maar wel van grote waarde' 21 uur geleden
Afbeelding
KRO-NCRV maakt opnames voor 'Petrus in het land' in De Regenboog 22 uur geleden
Afbeelding
Ermelo financieel gezond: accountantskantoor BDO geeft gemeente rapportcijfer 9 22 uur geleden