Bep Jongste uit Putten is één van de 22 deelnemers van De Verraders 2024.
Bep Jongste uit Putten is één van de 22 deelnemers van De Verraders 2024. Tom Cornelissen

Van buurtbemiddelaar naar verrader, kan dat? Ja dus, Bep Jongste uit Putten doet mee aan tv- programma De Verraders

27 februari 2024 om 19:00 Mensen

PUTTEN Van buurtbemiddelaar tot verrader, kan dat? “Ja dus”; zegt Bep Jongste uit Putten met overtuiging. Zij is één van de 22 kandidaten die zijn uitgekozen voor het populaire televisie- programma De Verraders. Dit is vanaf vrijdag 16 februari te zien op RTL 4, een avontuur van 12 uitzendingen t/m 3 mei.

Bep Jongste (69) is gepensioneerd manager welzijn en coördinator vrijwilligers, dit werk heeft zij 16 jaar in Utrecht gedaan. Sinds 20 jaar woont zij in Putten, maar Bep komt uit Nijkerk. Hier was zij 6,5 jaar voorzitter van de plaatselijke voetbalclub NSC Nijkerk. In Putten is ze al ruim zes jaar buurtbemiddelaar. Bep kan goed relativeren. “Wat kun jij, waar ben je goed in? Als mensen dat vragen zeg ik dat het zo geheim is dat ik het zelf niet weet. Ik ben vrolijk, optimistisch en kan soms uitbundig zijn. Ik heb een goede mensenkennis en kan situaties goed overzien. Ik zeg in mijn aanmeldfilmpje dat ik nooit lieg. Dat staat van de slechte dingen bovenaan, want er is dan ook geen vertrouwen en respect meer. Maar het leek me leuk om eens geoorloofd te mogen liegen. Ik kom in dit programma uit mijn comfort zone. Ik zit op een koor en een sportclub en merk dat er nu ook om mij heen over gepraat wordt.”

‘PROGRAMMA VAN HET JAAR BIJ RTL’

De Verraders is Beps favoriete tv-programma. De afgelopen drie seizoenen was dit met bekende Nederlanders en inmiddels is het verkocht aan 20 landen. In maart 2023 kwam de oproep van presentator Tijl Beckand dat het nieuwe seizoen van De Verraders met onbekende Nederlanders zou worden opgenomen. “”Het is het programma van het jaar bij RTL. Het is het leukste spel op televisie: het is spannend, grappig, wat er over elkaar wordt verteld. Toen ik dit hoorde dacht ik: ‘dat is leuk, dat ga ik doen’.” Bep moest twee foto’s en een motivatiefilmpje opsturen. Er waren 3.000 aanmeldingen en na verschillende selectierondes en een uitgebreide procedure werd Bep uitgenodigd voor het laatste gesprek. “Tijl zei: ‘Dus jij wilt meedoen met de Verraders?’ En na het gesprek zei hij: ‘Welkom bij De Verraders.’ ‘Bizar, dat kan niet waar zijn’, dacht ik, en mijn hoofd zat boordevol vragen. Ik moest het geheim houden en geduld hebben. Ik hoorde het begin juli en de opnamen waren in september.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


De 22 deelnemers van het televisieprogramma De Verraders 2024. - Tom Cornelissen 

ZILVERSTAVEN

Het spel De Verraders speelt zich af in een kasteel in Frankrijk. Er zijn 22 getrouwen die geblinddoekt aan een ronde tafel worden gezet. Presentator Tijl Beckand tikt drie of vier deelnemers op hun rug die aangewezen worden als Verraders. De kijkers weten dat direct, maar van de deelnemers weet niemand het van elkaar. Overdag wordt er gezamenlijk een spel gespeeld om zilverstaven te verdienen; dit is een strijd tussen de verraders en de getrouwen. Het winnende team mag de wapenkamer in en pak je een schildje, dan mag je niet vermoord worden. Later kan je ook een dolk pakken en dan telt je stem voor twee. Na het middagspel komt de raad ’s avonds bijeen aan de ronde tafel. “Dit gaat heel officieel en dan wordt op basis van de stemmen een deelnemer verbannen. Diegene moet zijn identiteit kenbaar maken.” ’s Nachts gaan de verraders in een torentje ‘iemand vermoorden’. Die persoon krijgt een briefje en ligt gelijk uit het spel. “De volgende dag is het al spannend aan de ontbijttafel, want er is een bord minder gedekt. Het is een raadsel wie er niet aan tafel komt. Zo gaan er per dag twee deelnemers uit. Het spel wordt steeds ingewikkelder, want in de 9e of 10e aflevering kun je in plaats van vermoord ook nog verleid worden om van getrouwe een verrader te worden.”

BLINDDOEK

Over de start van het spel zegt Bep: “Je moest tussen 10 en 23 september 14 dagen beschikbaar zijn. Ik kreeg een treinticket van Amsterdam naar Parijs en daar stond op het station een taxi te wachten. Die bracht mij naar een hotel, waar ook de andere deelnemers waren. De volgende dag werden we tussen 10.00 en 13.00 uur opgehaald en het laatste half uur kregen we een blinddoek voor in de auto. Het was een warme dag. We werden ergens gebracht, liepen door een weiland heen en kwamen in een loods. We stonden opgesteld, Tijl heette ons welkom en zei dat we de blinddoek af mochten doen. Dan begint de uitzending. Er stonden tien camera’s met en felle lampen en ik had mijn handen voor mijn ogen.”

EMOTIES

De Verraders is een psychologisch spel, waar Bep met heel veel plezier op terug kijkt. “Het is gewoon een avontuur en ook een soort sprookje, je mag niks prijsgeven. Als je een uur in het spel zit, word je helemaal gebrainwashed. Je kunt niemand meer vertrouwen. Je hebt de hele dag, van ‘s morgens 9.00 uur tot ‘s avonds 9.00 uur een zender bij je. Niks is geregisseerd of afgesproken, alles is echt. De spellen worden groots aangepakt: een heel dorpje, fabriek of wijngaard doet mee en er is een crew van 80 man.”

JONGSTE IS OUDSTE

Bep maakt deel uit van een bont gezelschap en blijkt achteraf de oudste te zijn, al is haar achternaam Jongste. “Van de zomer word ik 70. Bij sommige spellen hobbel ik achteraan, maar bij een ander spel doe ik het wel weer heel goed. De sfeer was goed, ook achteraf in de appgroep. Tijdens het spel was het soms heel heftig en vlogen emoties alle kanten op. De twee psychologen moesten wel aan het werk. Zij kwamen elke dag met je praten en ook de twee kandidaat begeleiders stonden dagelijks paraat. In het begin heb ik redelijk slecht geslapen, maar ik kan wel zonder een dagje slaap. Achteraf was het een once of a lifetime ervaring, een uniek moment. Dat ik dit mocht meemaken is één van de hoogtepunten van mijn leven.”

Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie