Ab van der Zanden, de vader van Maria, en Kelly de Vries.
Ab van der Zanden, de vader van Maria, en Kelly de Vries. Pauw Media

Vermiste Maria van der Zanden uit Putten al in 1994 gevonden in Duitsland: de 250.000 euro gaat naar andere coldcasezaken

24 mei 2023 om 10:08 Maatschappelijk

PUTTEN De sinds 6 augustus 1994 vermiste Maria van der Zanden (22) uit Putten is enkele weken later gevonden in stuwmeer Möhnesee in de buurt van Soest (Noordrijn-Westfalen).

De Duitse politie vond het levenloze lichaam eind augustus 1994 en concludeerde destijds dat de toen nog onbekende vrouw hoogstwaarschijnlijk door zelfdoding om het leven was gekomen. Omdat het Duitse onderzoek niet leidde tot de identificatie van deze vrouw, werd zij uiteindelijk begraven in een naamloos graf.

GEEN DNA-PROFIEL

Dat hebben de Peter R. de Vries Foundation en de politie woensdagmorgen bekendgemaakt. ,,Omdat er in Duitsland geen DNA-profiel was van de onbekende dode vrouw, kon het jaren later vanuit Nederland internationaal gedeelde DNA-profiel van Maria niet tot een match leiden’’, stelt de politie. 

De Peter R. de Vries Foundation vroeg sinds eind maart dit jaar - in samenwerking met een coldcaseteam van de politie - opnieuw aandacht voor deze vermissingszaak via een grote campagne. De foundation loofde een beloning van 250.000 euro uit voor de gouden tip om Maria te vinden. De destijds 22-jarige Puttense verdween op 6 augustus 1994, nadat ze op haar fiets vanaf haar ouderlijk huis was vertrokken. Rond etenstijd zou ze terug zijn om samen met haar ouders te eten. Maar ze kwam niet thuis. 

KLEDING

De Duitse politie meldde zich eind maart nadat het coldcaseteam de vermissing van Maria ook internationaal weer onder de aandacht bracht, onder meer ook met informatie over de kleding die de Puttense op de dag van haar verdwijning droeg. ,,De Duitse politie trof bij de vondst van de vrouw eind augustus 1994 een rugzak met enkele spullen aan en de kleding die Maria aanhad. Verder is niets aangetroffen’’, aldus de Nederlandse politie.

,,In de jaren negentig bestond er nog geen speciale DNA-databank voor vermiste personen en onbekende doden en was uitwisseling van gegevens tussen landen niet vanzelfsprekend. Inmiddels is onze informatiedeling rond vermiste personen erg verbeterd’’, aldus Wendy van Hilst van het Landelijk Expertisecentrum Persoonsvermissingen. ,,Deze informatiedeling leidde ook bij het coldcaseteam Oost-Nederland tot de link met de in Duitsland gevonden vrouw.’’

(Lees verder onder de foto)


Een foto van Maria van der Zanden uit de jaren negentig - Eigen foto.

VINGERAFDRUKKEN

De nieuw binnengekomen informatie is, in samenwerking met de Duitse politie, afgelopen weken uitvoerig onderzocht. ,,Daarbij is vast komen te staan dat de in Duitsland aangetroffen overleden vrouw Maria van der Zanden is. Deze identificatie kon plaatsvinden, omdat zowel door de Nederlandse als door de Duitse politie in 1994 was ingezet op het verkrijgen van vingerafdrukken. In beide gevallen lukte dit, maar was de kwaliteit onvoldoende voor opname in internationale databanken. Identificatie van de onbekende vrouw kon nu wel plaatsvinden door beide signalementen één op één te vergelijken’’, aldus de politie.

Volgens de politie is nog onvoldoende duidelijk wat er met Maria is gebeurd tussen haar vertrek thuis in Putten en de vondst van haar lichaam door de Duitse politie. ,,Zowel een misdrijf als zelfdoding - waar de Duitse autoriteiten vanuit gaan - is een reële mogelijkheid.’’ Daar doet het coldcaseteam nog verder onderzoek naar.  

DUBBEL GEVOEL

De Peter R. de Vries Foundation is dankbaar dat Maria na bijna dertig jaar eindelijk is gevonden, meldt directeur Kelly de Vries. ,,Het is een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn wij ontzettend blij dat Maria is gevonden en dat haar vader nu eindelijk weet waar zijn dochter is, tegelijkertijd besef je ook dat er een enorm groot verdriet is. Het coldcaseteam van Oost-Nederland heeft fantastisch werk geleverd.  Ook laat het zien hoe belangrijk het is dat we vanuit de Peter R. de Vries Foundation aandacht blijven vragen voor dit soort coldcasezaken. Het toont weer eens aan dat het werkt om aan de boom te blijven  schudden. Het is fijn dat de foundation hierdoor een grote bijdrage heeft kunnen leveren aan het vinden van Maria.” 

BEZINKEN

Vader Ab van der Zanden, die sinds enkele jaren in Voorthuizen woont, meldt in een korte verklaring: ,,Wij zijn overdonderd door dit nieuws. Na bijna dertig jaar weet ik eindelijk waar mijn dochter is. Er zijn nog heel veel vragen die wij hopelijk de komende tijd met het coldcaseteam en de  Foundation beantwoord gaan krijgen. Voor nu willen wij dit nieuws even laten bezinken.”

BELONING

De beloning van een kwart miljoen euro wordt niet uitgekeerd in deze zaak, omdat Maria dankzij politie-informatie is gevonden. ,,De 250.000 euro zal komende tijd ingezet worden voor de oplossing van andere coldcasezaken.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie