Debbie van Houwelingen en Tamara Hamstra met hun kinderen in de Speelgoed Weggeefwinkel Ermelo.
Debbie van Houwelingen en Tamara Hamstra met hun kinderen in de Speelgoed Weggeefwinkel Ermelo. Foto: Marco Jansen

De pop-up store van Tamara en Debbie geeft gratis speelgoed weg aan gezinnen die het niet zelf kunnen betalen

26 november 2022 om 14:11 Maatschappelijk

ERMELO Mensen lopen af en aan in het pand tussen de Bourgondiër en het Vispaleis. Om speelgoed te brengen, te halen of om even een kijkje te nemen. De pop-up store in de Enk is de weken voor Sinterklaas de Speelgoed Weggeefwinkel Ermelo en een groot succes. ,,Het begint nu echt te lopen.”

Initiatiefnemers Tamara Hamstra en Debbie van Houwelingen krijgen zoveel speelgoed aangeboden dat er achter nog een enorme voorraad ligt uitgestald om gesorteerd te worden. ,,We krijgen prachtige spullen maar kijken ook kritisch naar wat er binnenkomt.”

Deze middag worden o.a. een piramide en een piratenschip gebracht. Mooi, compleet speelgoed, dat gratis opgehaald kan worden door gezinnen die het niet zelf kunnen betalen. Tamara (37) en Debbie (32) zijn dankbaar voor de vrijgevigheid van particulieren en ondernemers. Debbie: ,,Sinds wij op social media hebben verteld over het project, krijgen we spellen, dvd’s, boeken, babyspeelgoed, knuffels, Lego, etc. Sommigen zijn zelf spullen gaan kopen, dat zit nog nieuw in de verpakking. Allemaal mooi speelgoed dat we moeten stapelen om het nog in de winkel te kunnen leggen.”

MOOI SPEELGOED VOOR KINDEREN 

Ook bedrijven steunen het project. Tamara; ,,Riemer en Walinga heeft mooie boeken en spellen gedoneerd, de Zaak van Ermelo heeft een grote stelling ingepakt speelgoed geschonken. Kinderen mogen nu bij ons een cadeautje uitkiezen. Slagerij Gelderblom geeft elke avond eten, van de Hema hebben we stellingen gekregen en het Postkantoor heeft meubilair uitgeleend. Van Nero kregen we tassen. Het pand hebben we gegund gekregen. We mogen hier tot 5 december zitten, dan komt de volgende huurder.”

Vorig weekend hebben ze alles aangenomen, maar daar zijn Tamara en Debbie van teruggekomen. ,,We zijn kritischer geworden want we kregen ook een lading troep die zo de afvalcontainer in kon. Dan neem je de doelgroep niet serieus. We gunnen mensen mooie spullen.”

De dankbaarheid overheerst. Debbie: ,,Wij zijn allebei alleenstaande moeders en weten hoe het voelt om moeilijk rond te kunnen komen. Als dat niet lukt, is dat nog veel erger. We horen schrijnende verhalen. Mensen die alles kwijt waren nadat hun huis was afgebrand. Die gaven we allerlei extra spullen mee. Mensen die het financieel niet meer redden, omdat ze bijvoorbeeld een uitkering hebben. Er zijn zoveel redenen. We spreken iedereen aan en lopen een rondje mee. De doelgroep is ook groter geworden door gestegen energieprijzen en de inflatie. Alles wordt duurder, het is bijna niet meer te betalen. Mensen geloven niet dat ze twee dingen mee mogen nemen, dan geven wij nog wat extra’s. Ze vragen naar gezelschapsspellen voor Sinterklaas of Kerst. Dit geeft zoveel energie, daar word ik blij van.” Buurvrouwen Tamara en Debbie zijn nu ook vriendinnen. ,,We zijn hier tijdens de openingstijden (donderdag van 18.00-20.00 uur, vrijdag van 13.00-21.00 uur en zaterdag van 12.00-17.00 uur) en mensen komen helpen. Komend weekend (1, 2, 3 december) is de laatste ronde. We zoeken nog een partij die daarna alles wil meenemen.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie