Mathilde Stam, directeur-bestuurder van Stichting Welzijn Ermelo, zou graag meer vrouwen in bestuursfuncties zien.
Mathilde Stam, directeur-bestuurder van Stichting Welzijn Ermelo, zou graag meer vrouwen in bestuursfuncties zien. Welzijn Ermelo

Leven in rimboe leerde Mathilde Stam dat iedereen verbonden is, tijdens Internationale Vrouwendag strijdt ze voor gelijke rechten en kansen

19 februari 2024 om 19:00 Maatschappelijk Tips van de redactie Wij zijn Ermelo

ERMELO Vrijdag 8 maart is het weer Internationale Vrouwendag. Een dag die ons eraan herinnert dat we moeten blijven strijden voor een wereld waarin mannen en vrouwen gelijke rechten en kansen hebben. Want op dat gebied valt zeker nog winst te behalen. Mathilde Stam zou graag meer vrouwen in bestuursfuncties zien.

Een paar cijfers: op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen staat Nederland op de 28e plaats en voor elke vrouwelijke bestuurder zijn er zes mannelijke bestuurders (bron: WOMEN inc, 2023). 

UBUNTU

Mathilde (61) is directeur-bestuurder van Stichting Welzijn Ermelo en Member van SER Topvrouwen. Daarnaast bekleedt zij nog andere nevenfuncties. Op Internationale Vrouwendag geeft zij een lezing in het Huis van Ermelo. Hierbij schenkt zij aandacht aan Ubuntu: een Zuid- Afrikaanse filosofie van medemenselijkheid en verbondenheid. Vrij vertaald betekent het ‘Ik ben omdat wij zijn’Voor Mathilde is Ubuntu een levenswijze die ze niet alleen toepast in haar werk, maar ook in haar gezin.

RIMBOETIJD

Als kind van Nederlandse immigrantenouders is Mathilde opgegroeid in Zuid-Afrika. Haar vader vertrok in 1961 naar Afrika, haar moeder volgde zes maanden later. Mathilde groeide op in een droog, woestijnachtig gebied (Groot Karoo). Dat was niet altijd even makkelijk. Maar terugkijkend heeft ze juist veel geleerd van haar ‘rimboetijd’, zoals ze het zelf noemt. ,,We leefden in een kleine gemeenschap en ik heb hier geleerd om met weinig tevreden te zijn. We waren hecht en deelden veel met elkaar. Hier maakte ik al kennis met de kracht van Ubuntu: we zijn allemaal met elkaar verbonden en hebben elkaar nodig.”

VERBINDING ZOEKEN

In 1978 besluiten haar ouders om terug te keren naar Nederland, Mathilde was toen 16. Het was geen makkelijke tijd: veel Nederlanders stonden kritisch tegenover de apartheid. Een belangrijk moment voor haar verdere leven en loopbaan was tijdens haar studie aan de Sociale Academie in Kampen. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Mathilde zou het mooi vinden als vrouwen meer als rolmodel voor elkaar fungeren. - Eigen beeld

,,Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan een discussie waar ook drie bruine Zuid-Afrikaanse studenten aan meededen. Natuurlijk voelde ik me bevooroordeeld door het publiek en deze drie mannen, gezien mijn achtergrond: ik was immers een witte Zuid-Afrikaanse. Ik dacht: ik wil hier óns verhaal vertellen en ik startte met de zin ‘Wat is het toch fantastisch dat wij in deze tijd samen op dit podium kunnen staan. In Zuid-Afrika zou dat onmogelijk zijn!’ Het werkte, juist door de verbinding te zoeken. Vanaf dat moment wist ik dat ik tegenstellingen met elkaar wilde verbinden.”

VROUWEN ALS ROLMODEL 

Mathilde zou graag zien dat er meer vrouwen in topfuncties komen. Haar boodschap aan vrouwen is dat ze er mogen zijn en hun verhaal mogen delen. ,,Ik zou het mooi vinden als vrouwen meer als rolmodel voor elkaar gaan fungeren. Daarom ben ik zelf ook aangesloten bij de SER Topvrouwen, om andere jonge vrouwen te begeleiden naar topposities. Veroordeel elkaar niet, maar gebruik je kennis en talenten om elkaar te helpen!”

INSPIREREN

Ze vindt Ermelo een goed voorbeeld van een Ubuntu-samenleving. ,,Ik zie veel zorgzaamheid en compassie hier, er zijn veel vrijwilligers actief. Internationale Vrouwendag is ook een prachtig initiatief om vrouwen met diverse achtergronden en verhalen bij elkaar te brengen. We kunnen van elkaar leren en elkaar inspireren. We gaan genieten van elkaars gezelschap en gerechten die iedereen zelf mee brengt.” 

Internationale Vrouwendag wordt op 8 maart gevierd van 16.00 tot 19.30 uur in het Huis van Ermelo. Opgeven kan via wafa.fare@welzijnermelo.nl..

Mathilde zou het mooi vinden als vrouwen meer als rolmodel voor elkaar fungeren.
Marja Stienstra
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie