Als verdriet in je lichaam woont

4 maart 2022 om 18:51 Lokaal Deel je nieuws

Als verdriet in je lichaam woont

Over burn-out, verlies en het hervinden van veerkracht

Leerhuis Ermelo organiseert op dinsdag 17 maart een bijeenkomst over dit thema met als inleider mevr. drs. A.H.M. Bottenberg.

Meer dan een miljoen mensen kampen met burn-out klachten (CBS). Psychisch, lichamelijk en emotioneel ben je helemaal ‘op’. Op een gegeven moment zegt je lijf ‘stop’. Dit heeft een grote impact zoals langdurige uitval op het werk, verminderd zelfvertrouwen en twijfels of het ooit weer goed kan komen.

We weten inmiddels dat je in de meeste gevallen van hard werken alleen geen burn-out krijgt. Vaak liggen er andere oorzaken aan ten grondslag. Eén daarvan is het niet genomen verlies, rouw die is weggestopt.

Wanneer we met verlies worden geconfronteerd (dood, werk, zingeving etc.) gaat ons ‘gewonde’ hart op slot en houden we alles buiten de deur dat raakt aan hartenpijn. We zijn daar goed in dankzij onze overlevingsstrategieën. Vaak houden we dat lang vol maar elke keer lever je in op veerkracht.

Tijdens deze lezing gaan we wat dieper in op niet genomen verlies en de relatie tot een burn-out. Uitgangspunt is de theorie over de splitsing van de psyche en de ‘verliescirkel’ als een weg naar vitaliteit. Vanuit de Bijbel gaan we in deze context kijken naar de opdracht om jezelf lief te hebben. Hoe doe je dat als je hart op slot zit? Hoe hervind je je veerkracht en voorkom je een burn-out?

Antoinette Bottenberg is theoloog en pastoraal werker in de Sint Lucas- en de Sint Maartenparochie. Zij volgde de opleidingen tot verliesconsulent & rouwbegeleider en verliestherapeut bij ‘Land van Rouw’ in Nijmegen.

U bent van harte welkom deze avond bij te wonen in de Maranathakerk, Sparrenlaan 4 te Ermelo. We beginnen om 20.00 uur en er kan weer pauze gehouden worden. We vragen een bijdrage van 5 euro per persoon, inclusief koffie of thee. Graag gepast betalen.

Wilt u meer weten over ons programma? Zie onze website www.leerhuisermelo.nl Wij verzoeken u vriendelijk zich aan te melden per mail: aanmelden@leerhuisermelo.nl of tel: 06-53192416

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie