Onder meer aandacht voor voormalige herberg De Zwarte Boer.
Onder meer aandacht voor voormalige herberg De Zwarte Boer. Wijnand Kooijmans

Vijftig vensters over Ermelose cultuur en historie en maandelijkse strip in krant: nieuwe Ermelose canon maakt historie toegankelijk

26 februari 2024 om 17:00 Historie

ERMELO Door de gemeente Ermelo wordt 5.985 euro bijgedragen aan de herziene editie van de Canon van Ermelo, het geheel van belangrijke culturele en historische gebeurtenissen uit de Ermelose geschiedenis om aan nieuwe generaties en nieuwe inwoners mee te geven. 

De nieuwe canon dient als vervanger van de eerste canon die in 2010 tot stand is gekomen. Deze bevatte een venster met een korte tekst met weinig afbeeldingen en had betrekking op de periode tot 1972. Het jaar waarin de huidige gemeente Ermelo tot stand kwam door de afsplitsing met de nieuw te vormen gemeente Nunspeet.

VENSTERS MET AFBEELDINGEN

In 2021 hebben museum Het Pakhuis, Stichting Natuur en Milieuplatform Ermelo en de Vereniging Historisch Ermeloo de handen ineen geslagen om alle vensters te herschrijven en nieuwe toe te voegen. De herziene Canon bestaat uit vijftig vensters. Er is meer aandacht besteed aan de recente geschiedenis en vrouwen die van belang zijn geweest voor de historie van Ermelo.

STRIP IN KRANT

Vanaf april wordt er een maandelijkse strip opgenomen in het Ermelo’s Weekblad met een stukje tekst over een venster in de Canon. De strip wordt gemaakt door een kunstenaar van de Leonardo da Vinci Galerij. Hiernaast is er elke maand een activiteit die uitleg geeft aan een venster door een lokale culturele partij. 

STICHTINGSAKTE

In een venster staat onder andere de Friese edelman Folckerus centraal die in een stichtingsakte voor het eerst de naam Irminloo benoemd. Ook is een venster gewijd aan herberg De Zwarte Boer waar postkoetsen een tussenstop maakten. 

VROUWENEMANCIPATIE

Een venster waarin aandacht aan een vrouw wordt geschonken gaat over Adriana Cornelia Jeanne Diepenhorst-de Gaay Fortman. Zij was de vrouwenemancipatie ver vooruit met haar sociale activiteiten. Aan het begin van de twintigste eeuw nam zij het initiatief voor het oprichten van een christelijke blindenbond. Door haar pioniersarbeid vestigt zich een blindentehuis in Ermelo.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie