Dick Haan van Rotary Ermelo en Ronald van Amelsfoort van Ducky Dons met gedoneerde spullen.
Dick Haan van Rotary Ermelo en Ronald van Amelsfoort van Ducky Dons met gedoneerde spullen. Rotary Ermelo

75 Oekraïners in Ermelo opgevangen met hulp van vrijwilligers

hartenziel

ERMELO Er worden inmiddels zo’n 75 Oekraïners in Ermelo opgevangen en een aantal heeft al werk gevonden. Via veiligheidsregio Noordoost Gelderland worden vluchtelingen aangemeld in Ermelo en zorgen gemeente, vrijwilligersorganisaties en ondernemers voor huisvesting en opvang. 

Voordat deze structuur ontstond is het Diaconaal Platform Ermelo eind februari al in beweging gekomen. De in Oekraïne werkzame Puttense stichting Little John vroeg om huisvesting. Onlangs is er naar Polen gereden om daar mensen op te halen. De eerste groep van veertien personen is ondergebracht in een beschikbaar pand. 

INSTROOM Drieëndertig personen zijn druppelsgewijs gehuisvest op privéadressen. Binnen de GGZ-instelling ’s Heeren Loo en elders in Ermelo zijn nog eens zevenentwintig mensen ondergebracht. Omdat wordt verwacht dat de instroom voorlopig niet stopt, is er ruimte gemaakt voor nog eens ongeveer dertig vluchtelingen. De zoektocht naar meer locaties gaat door. 

SAMENWERKING Inmiddels staat de crisisstructuur waarin ook Rotary Ermelo een belangrijke rol speelt. Acht vakantiewoningen worden beheerd door Rotary en de eerste bewoners zijn daar inmiddels ondergebracht. Er is een actieve samenwerking ontstaan met het Diaconaal Platform Ermelo, de gemeente, Vluchtelingwerk Nederland, ’s Heeren Loo, Welzijn Ermelo en stichting Present. 

Verschillende bedrijven en andere instellingen in Ermelo helpen actief mee met bijdragen voor onder andere inrichting van de huisjes. De locaties zijn onder anderen beschikbaar gesteld door HAVO, Van den Brink Vastgoed en de Hervormde Gemeente Ermelo.

TROTS Marc van Lier, secretaris Rotaryclub Ermelo: ,,Ermelo laat zich echt van haar beste kant zien en daar zijn we trots op. Wel vraagt dit waarschijnlijk nog heel lang om veel aandacht en is er noodzaak om van crisisopvang naar permanente oplossingen te migreren omdat deze oorlog nog lang duurt. En zelfs bij vrede zal de wederopbouw ook veel tijd in beslag nemen. Daar kunnen de Oekraïners niet opwachten. Daarom roepen we op om deze initiatieven te steunen.”

Meer info op www.rotary.nl/ermelo.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Evert en Jannie Bos uit Putten delen hun ervaringen 58 minuten geleden
Afbeelding
Wethouder Weidema wil het anders en beter doen 5 uur geleden
Afbeelding
Word het visitekaartje van Museum Het Pakhuis 21 uur geleden
Afbeelding
Vaak verbitterde strijd: 50 jaar zelfstandig 21 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Op pad met de boswachter 12 aug, 14:51
Afbeelding
Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten 12 aug, 14:35