Energie
Energie Pixabay

Kabinet roept op thermostaat lager te zetten, doet dat zelf ook

4 april 2022 om 08:00 Duurzaamheid

ERMELO (ANP) Het kabinet roept in onder meer advertenties in de landelijke kranten op om korter te douchen en de thermostaat thuis en op kantoor op maximaal 19 graden te zetten. Zo kan energie worden bespaard. Zelf geeft de rijksoverheid het goede voorbeeld door de verwarming in haar kantoorpanden 2 graden lager te zetten.

Door de oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland zijn de energieprijzen sterk opgelopen. Het kabinet heeft geld uitgetrokken om de pijn voor met name de armste huishoudens te verzachten, maar zet daarnaast in op maatregelen om het gas- en elektriciteitsverbruik te verminderen.

Behalve met besparingsadviezen komt de overheid met subsidies en goedkope leningen voor mensen die hun huis beter willen isoleren. Doel van dit Nationaal Isolatieprogramma is om in de jaren tot en met 2030 in totaal 2,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen aan te pakken. Daarvoor is 4 miljard euro beschikbaar.

,,Energiebesparing heeft de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die ze verdient”, zegt klimaat- en energieminister Rob Jetten. ,,Daar gaan we nu verandering in brengen. Het is om meerdere redenen verstandig om energie te besparen. Het is goed voor je portemonnee, het klimaat én het helpt ons om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland.”

We moeten af van ‘de vanzelfsprekendheid waarmee we gas verbruiken’, vindt Jetten. ,,We kunnen niet toestaan dat gas wordt gebruikt als drukmiddel, en dat sancties worden omzeild omdat moet worden afgerekend in roebels.”

De rijksoverheid bespaart tussen de 5 en 10 procent op het gasverbruik door de thermostaat in tweehonderd kantoorpanden omlaag te zetten. Dat komt op het totale verbruik van deze overheidsgebouwen neer op een vermindering met 300.000 tot 600.000 kubieke meter, zegt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting).

De Jonge erkent dat er grenzen zijn aan het aantal woningen dat op korte termijn beter kan worden geïsoleerd. Nu al zijn er vaak lange wachttijden bij installatiebedrijven. Toch hoopt hij dat het helpt als financiering voor meer mensen toegankelijk wordt. ,,Het maakt nogal uit als bedrijf of je huizen een voor een aanpakt, of met hele blokken of zelfs wijken tegelijk.”

Milieuorganisatie Natuur & Milieu is blij met de isolatieplannen en de overheidscampagne, maar pleit ook voor maatregelen voor bedrijven en organisaties. ,,Forse energiebesparing is nog nooit zo belangrijk geweest. De klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen. We hebben geen tijd te verliezen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie