Financieel plan participatie windmolenpark Horst & Telgt vastgesteld.
Financieel plan participatie windmolenpark Horst & Telgt vastgesteld. Pixabay

Financieel plan participatie omwonenden windmolenpark Horst & Telgt vastgesteld, Veluwe Energie projectleider gebiedsfonds

15 april 2024 om 19:00 Duurzaamheid

ERMELO Ondanks dat het aantal windmolens van het Windpark Horst en Telgt nog niet zeker is, is het financieel participatieplan al wel vastgesteld. Wethouder Ronald van Veen ziet in de uitspraak van de Raad van State rond de komst van drie windmolens in Harderwijk geen belemmering voor de realisatie van het windpark in Ermelo.

Ten aanzien van Harderwijk oordeelde het hoogste rechtsorgaan dat de Wespendief niet voldoende beschermd was omdat geen rekening was gehouden met de aanwezigheid van windmolens in provincie Flevoland. Deze situatie is volgens de Ermelose wethouder niet te vergelijken met de plannen voor Horst en Telgt. Daarbij heeft de gemeente Zeewolde ook aan tafel gezeten.

DUIZEND METER

Omwonenden binnen een afstand tot de windmolens van duizend meter vallen onder het participatieplan. Het bedrag dat omwonenden ontvangen is woninggebonden en belastingvrij. Het beschikbare bedrag blijft een jaar opeisbaar voor omwonenden.

DRAAGKRACHT 

Het plan is besproken met omwonenden en kan daardoor, zo geeft de wethouder aan, rekenen op draagkracht. De verdeling vindt plaats op basis van het aantal te plaatsen windmolens. Dat zijn er voorlopig vijf waarbij de provincie de mogelijkheid open houdt hieraan nog twee windmolens toe te voegen. 

Het aantal van vijf is een wens van de Ermelose gemeenteraad. Meerdere omwonenden vinden nog steeds dat het totale plan geen doorgang moet vinden en hebben ook bezwaar aangetekend bij de provincie.

WERKGROEP

Hoe het op te richten gebiedsfonds beheerd gaat worden en waaraan het geld moet worden besteed, wordt na de onherroepelijke vergunning besproken met een op te richten werkgroep. Hierin nemen zitting inwoners van Horst en Telgt, Ermelo en Putten en afgevaardigden van organisaties welke actief zijn in het gebied rond het windpark.

VELUWE ENERGIE PROJECTLEIDER

Bekend is al dat Riet Bezemer namens Veluwe Energie projectleider wordt voor het oprichten van het gebiedsfonds. De stichting krijgt een onafhankelijke status. Bij de oprichting wordt bekeken of de buurtvereniging Horst en Telgt een rol speelt in de werkgroep en/of in het bestuur. De verwachting is dat het fonds in 2029 de eerste uitbetaling kan doen.

GEBIEDSFONDS

Door de inzet van Veluwe Energie moet gewaarborgd worden dat het gebiedsfonds ten goede komt aan zowel de omgeving Horst en Telgt alsook de inwoners van de gemeenten Ermelo en Putten. Op het grondgebied van deze laatste gemeente komt volgens het plan één windmolen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie