De complete organisatie van Lifeline bestaat uit veertien jongeren.
De complete organisatie van Lifeline bestaat uit veertien jongeren. Lifeline

Lifeline jongerendienst in Kerkelijk Centrum de Regenboog: leeftijdgenoten een onvergetelijke avond bezorgen

6 februari 2023 om 20:00 Activiteiten

HARDERWIJK Voor de lockdown bezochten maar liefst 600 mensen de Lifeline jongerendiensten. Zondag 12 februari staat de eerste van vijf nieuwe avonden op het programma. Lifeline hoopt weer veel jongeren welkom te mogen heten. De Harderwijker Courant sprak af in Kerkelijk Centrum de Regenboog met vier jongeren van de organisatie.

De complete organisatie van Lifeline bestaat uit veertien jongeren, de één gaat naar de middelbare school, de ander studeert op de universiteit. Op zondagochtend bezoeken zij wijkgemeente de Regenboog in Drielanden. Vol enthousiasme en creativiteit proberen ze voor iedere jongerendienst weer een mooi programma samen te stellen. Ideeën genoeg voor de vijf diensten over het jaar verspreid. Het programma voor 12 februari is rond, nu de publiciteit nog. Guus Westerduin (19) is één van de veertien jongeren van Lifeline Jongerendiensten. Hij e-mailde een korte aankondiging naar de Harderwijker Courant. ,,Stuur je een stukje tekst naar de krant, krijgen wij een interview’’, zegt Iris de Vries (21) blij tegen Guus. 

Naast Guus en Iris zijn ook Carlijn van Hartingsveldt (18) en Danique Mol (19) aangeschoven. In 2021 hebben zij samen met tien andere jongeren van de Regenboog het stokje overgenomen en zijn nu zij verantwoordelijk voor de vijf avonden in het jaar.

Met nieuwe energie proberen ze tal van jongeren een onvergetelijke avond te bezorgen. Komende zondag staat de band niet op het podium van de kerk, maar spelen de muzikanten in het midden van de kerkzaal. Een kleinere setting die beter past bij het thema ‘Dear God...’. 

Karina Groothuis van Youth for Christ is door de jongeren benaderd om te spreken over het thema. In een aankondigend filmpje op Facebook daagt ze jongeren uit om te komen: ,,Wist jij dat gebed de kracht heeft om het leven van jou en dat van een ander te veranderen.’’ Danique vertelt: ,,Wij zoeken meestal een thema dat aansluit bij het dagelijks leven, zodat leeftijdgenoten zeggen: ‘Dit herken ik, hier kan ik wat mee’. Carlijn vult aan: ,,Verder is er heel veel muziek, maar Psalmen slaan wij over.’’ Eén van de favoriete nummers van het viertal is het nummer Geen afstand van Eline Bakker. ,,Wij gaan dit lied ook zingen komende zondag’’, weet Guus. ,,Wij zoeken altijd muzieknummers uit die aansluiten bij het thema.’’ 

Als je dan een vette dienst hebt gehad weet je waar je het voor doet

Carlijn heeft ook wel eens klasgenoten meegenomen naar de jongerendienst die normaal niet naar de kerk gaan. Zij reageerden positief. ,,Na afloop vertelden ze: ‘De muziek is anders, de band is vet, dit is best wel leuk’’’, aldus Carlijn. ,,Soms kan de drempel om naar de kerk te komen hoog zijn, met de jongerendiensten willen wij de drempel verlagen.’’ Danique vult aan: ,,Een kerkdienst heeft het imago van saai en ingewikkeld.’’  Niet dat de ochtenddienst in de Regenboog als een lange zit wordt ervaren, maar met de jongerendiensten willen de jongeren laten zien dat het ook anders kan. Een luchtige overdenking, veelal staand zingen en meerdere muzieknummers achter elkaar, zonder tussenkomst van een praatje of schriftlezing.

In de organisatie gaat ook behoorlijk wat tijd zitten. Vijf of zes vergaderingen en meteen alles klaar zetten na de kerkdienst in de ochtend. ,,Wij zijn op de zondag dat er een jongerendienst is wel tien uur in de kerk. Als je dan een vette dienst hebt gehad weet je waar je het voor doet.’’

Na corona bezoeken tussen 150 en 200 mensen de jongerendiensten. Carlijn hoopt dat uiteindelijk weer zo’n 600 jongeren en volwassen naar De Regenboog komen voor de jongerenavonden. ,,Met zijn allen zingen in een volle zaal is zo heerlijk, de sfeer is dan zo mooi.’’

Lifeline Harderwijk is op zondag 12 februari om 19.00 uur in de Regenboog, Biezenplein 1.

Benjamin Terpstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie