Het aantal faillissementen is in juni opnieuw opgelopen, na een stijging in mei.
Het aantal faillissementen is in juni opnieuw opgelopen, na een stijging in mei. Pixabay

Aantal faillissementen neemt voor derde maand op rij toe

13 juli 2023 om 08:00 Economie

ERMELO (ANP) Het aantal faillissementen is in juni opnieuw opgelopen, na een stijging in mei. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal faillissementen laat daarmee al drie maanden op rij een toename zien. In het eerste halfjaar van 2023 lag het aantal faillissementen bijna 60 procent hoger dan in dezelfde periode van 2022.

In juni werden volgens het CBS 48 meer bedrijven failliet verklaard dan in mei. Dat is een stijging van 19 procent. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak.

Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni 2023 waren er voor het eerst in ongeveer drie jaar meer dan 300 faillissementen.

Net als in de voorgaande maanden was de handel in juni de bedrijfstak waarin de meeste faillissementen werden uitgesproken, namelijk 63. Dat is 40 procent meer dan in mei. Daarna volgde de bouwnijverheid met 41, tegen 43 een maand eerder. Beide sectoren behoren tot de grootste bedrijfstakken. Relatief gezien werden in juni de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca. Daar gingen 26 bedrijven failliet, tegen 32 in mei.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie