Het Ermelose college gaat onderzoeken of een regeling ‘tijdelijke bewoning’ in het leven kan worden geroepen naar Nunspeets voorbeeld.
Het Ermelose college gaat onderzoeken of een regeling ‘tijdelijke bewoning’ in het leven kan worden geroepen naar Nunspeets voorbeeld. Henk Hutten

Tijdelijke bewoning in ‘pauzewoning’ naar Nunspeets voorbeeld oplossing woningnood?

9 december 2022 om 15:00 Wonen

ERMELO Het Ermelose college van burgemeester en wethouders gaat onderzoeken of een regeling ‘tijdelijke bewoning’ in het leven kan worden geroepen. Dit naar voorbeeld van de gemeente Nunspeet die twee regelingen heeft die kortdurende bewoning toestaat.

Het gaat om de mogelijkheid maximaal anderhalf jaar te wonen in een zogenoemde ‘pauzewoning’ en tijdelijke bewoning van bijgebouwen. Het is de Ermelose raad wel duidelijk dat de regelingen van Nunspeet niet één op één kunnen worden overgenomen. Ze vinden dat er fouten kleven aan die regelingen.

VOORWAARDEN REGELING TIJDELIJKE BEWONING

Wethouder Hugo Weidema wilde de motie waarin het onderzoek werd gevraagd niet ontraden maar ook niet aanbevelen. Hij had de knopen al geteld in de raad en daarmee de zekerheid dat de door Cor Louwerse (CDA) opgestelde motie een meerderheid zou behalen door de steun van de ChristenUnie, SGP, HEE22 en de VVD. Eén-Ermelo en Progressief Ermelo sputterden in eerste instantie nog wel tegen maar gingen uiteindelijk akkoord met de motie. Onder meer bestaat bij de eerste partij de vrees dat het gaat om een dode mus omdat er te veel bezwaren kleven aan de regelingen. Ondanks dat de motie door Peter Garritsen van één-Ermelo direct wel als sympathiek werd aangeduid. Onder meer wordt de grens van maximaal 55.000 euro aan inkomen als arbitrair gezien. Volgens Louwerse is deze grens niet heilig, evenmin als de termijn van vijf jaar. Het onderzoek moet de gewenste bedragen en de termijnen duidelijk maken.

OPLOSSING WONINGNOOD

Voor Garritsen speelt verder de vraag mee wat er gaat gebeuren als binnen de gestelde termijn de betrokkenen geen woning kunnen vinden. ,,Worden ze dan op straat gezet?”, zo vraagt hij zich af. Lida Veenstra (Progressief Ermelo) ziet de regelingen wel als een stukje oplossing voor vooral jonge mensen. Maar vraagt zich af of de uitkomst van het onderzoek niet kan zijn dat de regelingen in de praktijk niet haalbaar zijn. En voor wie de regelingen moeten gelden? ,,Alleen voor inwoners of ook voor studenten die terug willen keren naar Ermelo?”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie