Gemeente treedt handhavend op tegen Tomassen Duck - To in lijn met uitspraak van de rechtbank.
Gemeente treedt handhavend op tegen Tomassen Duck - To in lijn met uitspraak van de rechtbank. Wijnand Kooijmans

Dwangsommen van 157.000 per week voor Tomassen Duck - To

19 mei 2022 om 10:17 Rechtbank

ERMELO Eendenslachterij Tomassen Duck To krijgt door de gemeente Ermelo dwangsommen opgelegd tot een totaal van 157.000 euro per week met een maximum van 781.000 euro. Het gaat om activiteiten waarvoor volgens het college van burgemeester en wethouders de benodigde vergunningen ontbreken.

Aanleiding voor het opleggen van de dwangsommen is een uitspraak van de rechtbank Gelderland van 31 maart van dit jaar. Hierin wordt gesteld dat er voor meerdere overtredingen geen direct zicht op legalisatie bestaat en het college in de besluitvorming meer rekening moet houden met de belangen van de omwonenden.

Tegen een aantal geconstateerde overtredingen wordt niet handhavend opgetreden; het college is van mening dat hier wel kans bestaat op legalisatie. Een handhavingsverzoek van de stichting DOEH wordt afgewezen omdat door het nieuwe besluit al handhavend wordt opgetreden tegen de overtredingen waarvoor zij een verzoek hebben ingediend.

OPVALLEND Opvallend is dat in het besluit wordt vermeld dat wethouder Leo van der Velden tegen het handhavingsbesluit heeft gestemd omdat hij de gevolgen van het besluit niet kan inschatten. Normaal is de gang van zaken dat het college afwijkende standpunten van collegeleden niet naar buiten brengt omdat een college wordt geacht met één mond te spreken. 

Door het college is vastgesteld dat het achterste deel van het bedrijf aan de Fokko Kortlanglaan in strijd met het bestemmingsplan wordt gebruikt. Met de aantekeningen dat een groot deel van het bedrijf niet in strijd met het bestemmingsplan wordt gebruikt. Onder meer heeft het bedrijf verzuimd een houtsingel aan te leggen op een deel van het terrein. Uit geluidmetingen door de omgevingsdienst Noord-Veluwe blijkt dat de geluidnormen worden overschreden. Aangebrachte extra geluidsbronnen zijn ook niet meegenomen in de aanvraag voor een nieuwe milieuvergunning.

WERKTIJDEN Het bedrijf mag werkzaamheden uitvoeren van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 16.00 uur. Waargenomen is dat er wordt gewerkt tussen 6.00 en 18.00 uur terwijl bij één controle er al voor 5.00 uur was gestart met de werkzaamheden. Tijdens controles is vastgesteld dat er elf vrachtwagens tussen 4.25 uur en 6.05 uur naar het bedrijf zijn gereden terwijl dit er maximaal twee mogen zijn. In de nieuw aangevraagde vergunning wordt dit aantal verhoogd naar vijf ritten per nacht. Het bedrijf slacht meer eenden dan is toegestaan op basis van de vergunning. Ook worden panden op het terrein gebruikt in strijd met de nu geldende vergunning. Het gaat dan onder meer om de kantine en de opslag van materialen van de slachterij.

LEGALISATIE Ten aanzien van de luchtwasser en schoorsteen, de verenlaadplaats, de bloed- en slibbanken, en het gasdrukregel- en meetstation heeft het college besloten niet handhavend op te treden. Voor deze bouwwerken en het strijdig gebruik daarvan bestaat er wel kans op legalisatie. Dit besluit betekent dat de gebouwen ook in gebruik mogen blijven. Het bedrijf krijgt, al naar gelang de zwaarte ervan, twee weken tot zes maanden de tijd de overtredingen te herstellen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie