Balletdansers van alle leeftijden tijdens het openingsdefilé
Balletdansers van alle leeftijden tijdens het openingsdefilé Alex van Bemmel

Gelderse balletscholen presenteren zich op podium Veluvine

26 juni 2022 om 20:42 Sport Deel je nieuws

Afgelopen zaterdag kon het publiek genieten van alles wat de ballerina’s en dansers van de Gelderse balletscholen dit jaar in Ermelo en Nunspeet hadden geleerd. Maar liefst 21 verschillende scènes met elk één tot drie dansen werden er gedanst. Drie leerlingen dansten een solo waarvan zij zelf de choreografie hadden geschreven en zelf ook het decor hadden ontworpen en gebouwd. 

Lieke van Beek uit Uddel danste daarbij een indrukwekkend schaduwspel, net als wayangpoppen tussen een lamp en een wit doek, waarna zij op het podium verscheen met de boodschap de muren om onszelf neer te halen en onverwachts de daad bij het woord voegde door decor dat op een stenen muur leek omver te trekken en trots zichzelf te laten zien. De voorstelling begon met een 20-tal drie- en vierjarigen, die een vertederend slaaplied dansten met hun eigen knuffels. Bij de Gelderse balletscholen is er voor elke leeftijd en elk niveau plek binnen het lessysteem van de Royal Academy of Dance. Zo was er ook een grote groep Silver Swans waarin de oudste danseres van 77 liet zien dat ritme en gevoel voor expressie niet met de jaren verdwijnt.

De uit Harderwijk afkomstige Bernice Zwijnenburg, danslerares en eigenaresse van de balletscholen, sprak in haar openingswoord enthousiast de uitverkochte theaterzaal toe en had het over de grootste “openbare les” ooit. Gezien het niveau van de dansen leek het trouwens eerder op een geslaagd examen dan een les, waar Bernice en medelerares Iris Koelewijn trots op mogen zijn. 

Volgend jaar dansen de leerlingen weer een heuse balletklassieker. Dat wordt Doornroosje, net als de Notenkraker die vorig jaar werd opgevoerd, van Tsjaikovski. De leerlingen kijken daar al naar uit zoals bleek toen een vierjarige enthousiast alsmaar ”Doornroosje” bleef roepen toen dat bekend werd gemaakt. En als het optreden van afgelopen zaterdag daarop een voorproefje is, mag het publiek zich daarop ook gaan verheugen. Wil je ook meedansen in Doornroosje, kijk dan op www.gelderseballetscholen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie