Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wat is het verschil tussen PMO en PAGO?

26 november 2021 om 14:51 Partnercontent

Een medisch onderzoek aanbieden aan werknemers wordt steeds vaker gedaan. Maar welk onderzoek past het beste bij jouw bedrijf en jouw verwachtingen? Als werkgever kun je kiezen uit een Periodiek Arbeids Gezondheidskundig Onderzoek (PAGO) en Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Een PAGO is bedoeld om werk gerelateerde gezondheidsrisico’s te analyseren. Een PMO is er juist om de algehele gezondheid van de medewerkers te bekijken. Tussen deze twee soorten onderzoek zit dus wel degelijk verschil. Hieronder leggen we uit waar de verschillen in zitten.

Wie bepaalt de inhoud van het onderzoek?

Bij een PMO zijn de ondernemingsraad en de werkgever betrokken bij het opstellen en uitvoeren. Samen met de bedrijfsarts wordt bepaald wat de inhoud van een PMO gaat zijn. Bij een PAGO gebeurt dit niet. Bij een PAGO geeft de bedrijfsarts advies over de inhoud en hoe vaak het nodig is om een PAGO uit te voeren. Een PAGO wordt alleen uitgevoerd door de arbodienst of een gecertificeerde bedrijfsarts.

Is het preventief of niet preventief bedoeld?

Ben je op zoek naar een preventief onderzoek? Dan kun je het beste kiezen voor een PMO. Hier ligt de focus niet alleen op de gezondheid, maar ook op preventie. Een PAGO richt zich vooral op de risico’s die te maken hebben met het werk in plaats van preventie. Maar een PAGO kan ook goed tegen verzuim helpen, ook al is het niet preventief bedoeld. Merk je bijvoorbeeld dat een groot deel van jouw medewerkers nekklachten krijgt? Dan moet je waarschijnlijk andere werkplekken creëren. Pas je dit aan, dan heb je minder kans op verzuim.

Valt het onder de verplichte keuring op grond van de wet of CAO?

Het is vaak verplicht om bepaalde keuringen uit te voeren op grond van de wet of CAO. Kijk goed of hier sprake van is bij jouw bedrijf. Zo ja, dan kunnen onderdelen van het PMO vaak vallen onder deze verplichte keuringen. Let wel: het is voor de medewerker niet verplicht om deel te nemen aan het onderzoek, maar het is vaak wel verplicht voor de werkgever om dit onderzoek aan te bieden.

Wanneer is een PAGO verplicht?

Een PMO kan dus bij zowat elke situatie uitgevoerd worden. Maar bij bepaalde risico’s is het aanbieden van PAGO verplicht. Denk hierbij aan werken met gevaarlijke stoffen, nachtarbeid, lawaai of zelfs beeldschermwerk. De risico’s die bij het werk komen kijken kun je vinden in jouw Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Wilt je meer weten, kijk dan op de website van HR Navigator

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie