Hans van Daalen (51) is de nieuwe burgemeester van de gemeente Ermelo. Hij volgde op 1 december Dorine Burmanje op.
Hans van Daalen (51) is de nieuwe burgemeester van de gemeente Ermelo. Hij volgde op 1 december Dorine Burmanje op. Gemeente Ermelo

Burgemeester Van Daalen over zijn loopbaan, privéleven en verwachtingen

8 december 2022 om 19:00 Mensen

ERMELO Hans van Daalen (51) is de nieuwe burgemeester van de gemeente Ermelo. Hij volgde op 1 december Dorine Burmanje op. In dit interview vertelt Van Daalen over zijn loopbaan, privéleven en verwachtingen. Want onze nieuwe burgervader heeft er zin in. Wat spreekt hem aan in het ambt? En hoe goed kent hij Ermelo al?

Van Daalen vertelt: ,,Ik ben inmiddels 27 jaar getrouwd met Marlies. We wonen nu nog in Amersfoort en hebben drie volwassen kinderen. Onze dochter, de oudste, is al getrouwd. De jongste zoon doet de opleiding Journalistiek en zijn oudere broer werkt in Rotterdam.’

Zelf is hij opgegroeid in Hattem. Na het vwo verhuisde Van Daalen voor een studie Rechten naar Utrecht. Ermelo blijkt een belangrijke plek in zijn jeugd. 

Als ik met de trein naar Hattem ging, stopte ik even in Ermelo om bij opa op bezoek te gaan

,,Opa en oma Kisjes, de ouders van mijn moeder, hebben jaren aan de Oude Telgterweg gewoond. Als kind ben ik hier veel geweest en ook later als student. Als ik vanuit Utrecht met de trein naar Hattem ging, stopte ik even om bij opa op bezoek te gaan.”

TWAALF JAAR WETHOUDER

Na zijn studie ging hij als jurist aan de slag bij de gemeente Blaricum. ,,Daar werd ik na een tijdje afdelingshoofd en vervolgens sectorhoofd. Ik heb er elf jaar met veel plezier gewerkt.” In die periode kwam hij in de gemeenteraad van Amersfoort. ,,Daar woonden wij vanaf ons trouwen en in 2006 kon ik er wethouder worden voor de ChristenUnie.” Dat bleef hij tot de verkiezingen in 2010, waarna CU buiten de coalitie viel. ,,In Barneveld zochten ze juist een CU-wethouder en daar werd ik vrij snel gevraagd. Binnen twee weken stapte ik over naar Barneveld.” Daar is Van Daalen ruim twaalf jaar wethouder geweest. ,,Net als Ermelo is het een gemeente met veel kernen en echt Veluws ook. Dat voelde vertrouwd.”

GEVOEL VOOR ZORG EN WELZIJN

Al die tijd woonde hij in Amersfoort. Zijn vrouw Marlies had daar een logopediepraktijk en werkt momenteel onder andere als gezinscoach met kinderen die gehoor- of taalproblemen hebben. ,,Van huis naar werk was slechts twintig minuten in de auto. Dat kon prima.” In Barneveld kreeg hij de portefeuilles openbare ruimte, duurzaamheid, sport en verkeer. Toen een collega-wethouder plotseling overleed, kwam daar tijdelijk het sociaal domein erbij. ,,Dat werd uiteindelijk mijn belangrijkste portefeuille. Net als Ermelo kent Barneveld veel zorgorganisaties en ik ben aardig thuisgeraakt in die materie.” Lachend: ,,Nee, ik zal de wethouder niet voor de voeten lopen, maar dat gevoel voor zorg en welzijn is wel een van de redenen waarom Ermelo mij zo aanspreekt.”

Die andere reden is de mooie omgeving. ,,De Veluwe trekt mij meer dan een drukke gemeente in de Randstad. Ermelo voelt ook goed omdat ik een netwerk heb in deze regio. Niet alleen vanuit de ChristenUnie, maar juist ook breder. Als wethouder heb je veel contacten, ook richting provincie en omliggende gemeenten. Dat voordeel is er gewoon.”


Van Daalen legde de eed af als burgemeester aan de Gelderse commissaris van de koning. - Jan de Roo Fotografie

BURGEMEESTER STAAT BOVEN DE PARTIJEN

Dat zijn Ermelose voorgangers vooral van CDA-huize waren vindt hij geen issue. Een burgemeester staat immers boven de partijen. ,,Dat ik bij de ChristenUnie hoor, vertelt wel iets over hoe ik in het leven sta. We zijn nu lid van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt en in Ermelo willen we ons opnieuw oriënteren. Eerst overal de sfeer proeven en mensen leren kennen, daarna kiezen we een kerk die bij ons past.”

Op de motor neem ik makkelijker even afstand van alles

Of hij hobby’s heeft? Van Daalen lacht. ,,In 2010 werd ik veertig en heb ik mijn motorrijbewijs gehaald. Ik zie mijzelf vooral als een toerrijder, maak regelmatig mooie tochten met mijn broer, maar ik gebruik ‘m ook voor woon-werkverkeer. Onlangs nog ben ik ermee naar de minister geweest. In de auto ga ik toch weer bellen of radio luisteren; op de motor neem ik juist makkelijker afstand van alles. Dat heb ik soms even nodig.”

KNOPEN DOORHAKKEN 

Rondom zijn benoeming verschenen meerdere verhalen in de media. Van Daalen is daarin vaak omschreven als een rustig type. Hij moet er een beetje om grinniken. ,,Het is misschien een eerste indruk die je van mij kunt hebben, maar het klinkt als gezapig en dat ben ik niet. Ik denk graag na voor ik antwoord, maar ik kan ook ongedurig zijn. Ik wil graag dat dingen ergens toe leiden. Dat we besluiten nemen en niet eindeloos blijven kletsen. Mijn stem verheffen doe ik zelden, maar je komt er niet door alleen maar rustig te zijn. Een bestuurder hakt ook knopen door.” 

In gesprekken laat hij soms bewust stiltes vallen. ,,Dat kan helpen om beter zicht te krijgen op wat er speelt. In Amersfoort heb ik ervaring als buurtbemiddelaar en als je tijd neemt om iemand beter te begrijpen, vind je eerder een gezamenlijk belang. Ook als burgemeester wil ik die tijd nemen om goed te luisteren. Mensen waarderen dat, is mijn ervaring.”

Als locoburgemeester kon hij al enigszins oefenen. ,,Op moeilijke momenten vertegenwoordig je de hele gemeenschap. Na een grote bedrijfsbrand in Barneveld belde ik bijvoorbeeld een ondernemer. Eerst vroeg ik mij af of hij in deze ellende nou echt op mij zat te wachten? Maar de man was juist blij met die aandacht.”


Van Daalen houdt van motorrijden en maakt regelmatig tochten met zijn broer. - Eigen foto

VAN BETEKENIS ZIJN 

De stap naar burgemeesterschap voelt heel natuurlijk. ,,Ik heb van dichtbij gezien wat het ambt inhoudt en het schakelen tussen al die rollen spreekt mij aan. Ja, samenwerken met de gemeenteraad, het college, de ambtelijke organisatie, de inwoners, maar ook een portefeuille als openbare veiligheid; het is heel divers. Toen ik jong was had ik geen duidelijke ambitie voor het burgemeesterschap, maar die is gegroeid. In mijn studietijd zagen anderen in mij een goeie voorzitter en zo belandde ik op die stoel. Inmiddels voelt die rol heel vanzelfsprekend; ik ben graag van betekenis en als burgemeester kan ik nog nét dat stapje extra zetten.”

Ik ga niet meteen allemaal plannen presenteren maar vooral goed luisteren en kijken

Vanwege zijn ervaring in het openbaar bestuur wil hij helpen de processen beter te laten lopen. ,,Ik ga niet meteen allemaal plannen presenteren; de eerste honderd dagen is het vooral goed luisteren en kijken. Maar ik houd ervan om een spiegel voor te houden en mee te denken over alternatieven. Dat is een van mijn rollen.”

VOORUIT KIJKEN

Ermelo heeft een moeilijke periode achter de rug, weet Van Daalen. ,,Dorine Burmanje bracht rust en heeft stappen gezet in de goede richting. Daar wil ik de draad oppakken. Iedereen die ik spreek kijkt vooral vooruit en dat is goed. Tegelijkertijd mag er oog zijn voor wat er achter ons ligt. Ik heb tijdens de sollicitatieprocedure meerdere gesprekken gevoerd met de vertrouwenscommissie en ik merkte een sterke drive. Zo van: we willen het beste voor Ermelo. Dat gaf mij de bevestiging om de sollicitatie door te zetten.”


Van Daalen houdt van wandelen in de natuur met zijn vrouw Marlies. - Eigen foto

Er is nog geen burgemeesterswoning gevonden, vertelt hij. ,,We zoeken naar iets rustigs aan de rand van de kern. We willen zo snel mogelijk naar Ermelo. Als ons eigen huis is verkocht, komen we deze kant op. Wellicht huren we eerst iets.’

Van Daalen houdt van wandelen in de natuur, dus we zullen hem regelmatig in het bos tegenkomen. ,,Samen met Marlies, maar ook met inwoners; wandelen en praten gaat goed samen. En ik zal veel op werkbezoek gaan. Met de wethouders mee, overal kennismaken, daar verheug ik mij op.”

AANDACHT OP JUISTE MOMENT

Bij zijn afscheid in Barneveld kreeg Van Daalen het compliment dat hij vaak op het juiste moment aandacht had en in actie kwam. Dat heeft hem geraakt. Net even dat belletje om iets vlot te trekken voor een organisatie die problemen ondervond. ,,Ook achter de schermen kan je als bestuurder van groot belang zijn. Ik heb op die manier verschil kunnen maken en dat wil ik ook voor Ermelo kunnen betekenen.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie