Martine Carrière, Senior Dierenarts van AniCura, gaat na 36 jaar met pensioen: 'Ik houd van alle dieren, maar van wildlife het meest.'
Martine Carrière, Senior Dierenarts van AniCura, gaat na 36 jaar met pensioen: 'Ik houd van alle dieren, maar van wildlife het meest.' Shelley Trustfull
WIJ ZIJN ERMELO

Martine van AniCura Ermelo na 36 jaar met pensioen: ‘Ik blijf dierenarts, is way of life’

15 november 2022 om 20:00 Mensen Wij zijn Ermelo

ERMELO In de rubriek ‘Wij zijn Ermelo’ wordt iedere week een Ermeloër geïnterviewd. Deze week een gesprek met dierenarts Martine Carrière die in december met pensioen gaat. In haar 36-jarige loopbaan heeft Martine veel meegemaakt. Dit is een mooie tijd om terug te blikken op de avonturen van onze bekende dierendokter.

In 1986 studeerde Martine af in Utrecht waarna ze een periode als waarnemend dierenarts werkte. Toen ook haar man afstudeerde aan de faculteit diergeneeskunde gingen zij op zoek naar een praktijk die zij konden overnemen. ,,We hebben gekeken in Oost-Groningen en ook in de Randstad. Maar dat voelde niet goed. Uiteindelijk werd het Ermelo. Een bosrijke omgeving, nabij water en in het midden van het land. Hoewel de hechte gemeenschap mij in eerste instantie wel wat benauwde”, blikt Martine terug.

Ik vond het bijzonder dat iedereen meteen al wist dat ik de nieuwe dierenarts was

Martine en haar man namen een dierenkliniek over van een dierenarts met twee assistenten. Na enkele maanden wisten Ermeloërs al wie Martine was. Dat merkte ze na een kleine autobotsing toen een politieagent haar aansprak. ,,De agent keek me aan en zei: ‘Dokter, heeft u haast? Ik kan later naar de praktijk komen als u onderweg bent naar een patiënt.’ Ik vond het bijzonder dat iedereen meteen al wist dat ik de nieuwe dierenarts was. Dat heb ik als prettig ervaren.”

DIERENKLINIEK ERMELO

De eerste jaren van de kliniek, die toen Dierenkliniek Ermelo heette, waren de meest spanende jaren. Martine lag vaak nachten wakker van de torenhoge schulden die het opzetten van de kliniek met zich meebracht. De eerste vijftien jaar is elke verdiende euro terug geïnvesteerd in de praktijk. Met succes. De kliniek is uitgegroeid tot een praktijk met twintig personeelsleden waarvan al velen heel lang onderdeel zijn van het team. ,,De meeste van hen zie ik vaker dan mijn eigen familie.”

SAMENWERKINGSVERBAND STERKLINIEK

Martine heeft zich naast haar praktijk altijd ingezet voor het vak. Samen met haar man heeft ze een samenwerkingsverband gerealiseerd tussen dierenpraktijken door het hele land onder de naam Sterkliniek. Dankzij de samenwerking konden de praktijken gezamenlijk meer investeren, innoveren en verder leren. Inmiddels maken de meeste Sterklinieken onderdeel uit van AniCura. Daarnaast heeft Martine onnoembaar veel diensten gedraaid. Zij was hulpdierenarts bij het Dolfinarium. Zij adviseerde een groot hondenvoermerk om het voer verder te optimaliseren. Martine was ook als dierenarts aanwezig op wedstrijden voor sledehonden in Nederland. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de hardwerkende vrouw, dierenarts en moeder.

Ik houd namelijk van alle dieren, maar van wildlife het meest

Martine woonde met haar gezin naast de praktijk. Omdat er maar één deur tussen zat, kon ze met de kinderen lunchen en hen soms van school halen. Maar het werkte ook andersom. Iedereen wist de dierenarts te vinden op elk tijdstip. Dat wist ook een agent die op een nacht aanbelde met een babyzwijntje onder zijn jas. ,,De moeder was aangereden. Het biggetje lag in de struiken te piepen met de navelstreng er nog aan. Ik heb hem opgelapt en verzorgd, daar ging mijn hart wel sneller van kloppen. Ik houd namelijk van alle dieren, maar van wildlife het meest.”

(Tekst gaat verder onder de foto) 


Martine Carrière, Senior Dierenarts van AniCura in haar praktijkruimte - Shelley Trustfull

BIJZONDER HUISBEZOEK 

Uiteraard horen huisbezoeken ook bij het vak van dierenarts. Uit de vele huisbezoeken die Martine heeft afgelegd, springt één verhaal uit. Martine stond voor een deur waar een man opendeed met ontbloot bovenlijf. ,,Aan de ene arm had hij een touwtje met een veer en aan zijn broeksriem hing een groot mes. Na onderzoek van zijn oude hond en in goed overleg heb ik de hond laten inslapen. De eigenaar huilde als een wolf. Plots pakte hij het dier op en liep ermee naar buiten. Daar legde hij het op een stapel hout en hij sprenkelde een vloeistof over het overleden dier heen. Ik vond het een bijzonder ritueel. Toen pakte hij een zippo en stak de vloeistof aan. Op de oprit bij het huis werd het oude hondje gecremeerd op een enorme vuurstapel. Toen vond ik het tijd om te gaan. Ik heb afscheid genomen van de jonge man en ben enigszins in verwarring naar huis gereden.”

TIP VOOR DIERENARTSEN

Een dierenarts maakt veel mee. ,,Ervaring kun je niet leren, dat doe je op.” Nu Martine bijna afzwaait heeft ze nog een tip voor alle dierenartsen. ,,Het beroep is zwaar, zowel fysiek als emotioneel. Uiteraard is het belangrijk om goede kennis van zaken te hebben. Belangrijker nog is dat je je hart erin legt. Als je iets met hart en ziel doet wordt het nooit alleen maar ‘werk’.” Voor eigenaren heeft de dierenarts ook een advies. ,,Vergeet nooit dat een dier een dier is dat een dierwaardig bestaan verdient. Waak daarvoor. Wees ook bewust bij het aanschaffen van een dier. Onderzoek of het karakter past bij je leefstijl. Denk goed na voordat je een huisdier neemt.”

Het komende afscheid van Martine van dierenpraktijk AniCura betekent niet dat zij dierenarts af is. ,,Ik ben dierenarts, het is niet iets wat ik doe. Het is mijn way of life.”

Madeleen Koldewe-Buwalda

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie