Meneer van Huizen zit er met zijn 98 jaar nog fier bij in zijn kamer in woonzorgcentrum Kroondomein.
Meneer van Huizen zit er met zijn 98 jaar nog fier bij in zijn kamer in woonzorgcentrum Kroondomein. Madeleen Koldewe-Buwalda

Buren van Kroondomein in Ermelo vieren 98e verjaardag, geboren op dezelfde dag

29 september 2022 om 15:43 Mensen

ERMELO Op dezelfde dag bliezen de heer van Huizen en mevrouw Wijchman spreekwoordelijk beiden 98 kaarsjes uit. De leeftijd is al bijzonder, dat meneer en mevrouw naast elkaar wonen in woonzorgcentrum Kroondomein en geboren zijn op precies dezelfde dag, maakt het extra bijzonder. 

Buurman en buurvrouw zijn allebei geboren op 27 september 1924. ,,98 jaar is wel heel oud hoor”, vindt meneer Huizen. Die er nog fier bij zit voor zijn leeftijd. Mevrouw Wijchman’s ogen glinsteren licht als ze zegt: ,,maar ik ken mijn buurman niet zo goed.” 

RELATIEF KORT Twee jaar wonen zij pas naast elkaar. Dat is relatief kort in vergelijking met de levensjaren die meneer en mevrouw erop hebben zitten. Beide levensverhalen beginnen buiten Ermelo. Meneer van Huizen is geboren in een dorp in Schouwen-Duiveland, Zeeland. Zijn vrouw ontmoette hij in Alkmaar die vanuit Heerhugowaard dezelfde kermis bezocht. Het was liefde op het eerste gezicht, waarna een bruiloft volgde. Uit het huwelijk volgde twee kinderen. Inmiddels is de familieboom uitgebreid met drie kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Het was een lang en gelukkig huwelijk. Beiden ondernamen zij hun eigen dingen. De een schilderde boven kunstwerken, de ander kluste beneden in huis. Samen liepen zij tot aan de laatste dag een rondje door het bos bij Groevenbeek. ,,Je moet geen hekel aan elkaar hebben, dan kun je lang en gelukkig getrouwd zijn,” vertelt meneer Van Huizen met een glimlach.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Mevrouw van Wijchmans ogen glinsteren nog steeds. - Credit

LIEVE KINDEREN ,,Je moet vooral geen ruzie maken met je man, je hoeft het niet met hem eens te zijn, maar maak geen ruzie”, tipt mevrouw Wijchman als het gaat over het huwelijk. Ook de ontmoeting tussen mevrouw en haar echtgenoot was bijzonder. ,,We hebben elkaar leren kennen door met elkaar te schrijven. Op de fiets heb ik hem voor het eerst ontmoet.” Samen met haar man woonde zij bij een hospita in Den Haag toen hun eerste kind werd geboren. ,,De mevrouw waar we woonden was erg streng, we mochten geen bezoek ontvangen in de avond,” blikt de jarige terug. Vrij kort na de geboorte van hun zoon vertrok het gezin naar Ermelo waar twee dochters werden geboren. Inmiddels heeft mevrouw Wijchman vijf kleinkinderen en één achterkleinkind. ,,Ik ben echt gezegend met hele lieve kinderen en kleinkinderen.”

REISLUSTIG Zowel meneer als mevrouw hebben naar hartenlust gereisd in hun leven. ,,We zijn zelfs op Gibraltar geweest met de caravan”, herinnert meneer Van Huizen zich. Vele reizen maakte hij met zijn vrouw en hond. ,,In Griekenland zagen we geen Nederlander in die tijd.” Ook mevrouw Wijchman was een van de weinige Nederlanders op haar reis. ,,Een oom van mij was geëmigreerd naar Denver, die had ik nog nooit ontmoet. Ik ben eerst Engels gaan leren, toen ik dat onder de knie had, ben ik naar Amerika afgereisd.” Daar zorgde mevrouw voor haar oom, reisde zij met de trein van New York naar Florida. Een waar avontuur waar mevrouw veel heeft gezien. De buurman van haar oom begreep er niets van dat een Nederlander Engels sprak. ,,Ja, maar hoe had ik mij dan moeten redden? Ik ben de taal gaan leren, wat moest ik anders?”, aldus de dappere dame.

Hoewel hun leven buiten Ermelo startte, eindigt het waarschijnlijk wel in Ermelo waar de buren mooie tijden hebben beleefd, goede huwelijksjaren hebben gekend en hun kleinkinderen hebben zien opgroeien en heel misschien wel waar zij allebei honderd jaar worden.

Madeleen Koldewe-Buwalda

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie