In 2035 telt Nederland volgens de prognoses 18,9 miljoen inwoners. Voorspelde bevolkingsgroei in Ermelo hoger dan gemiddeld.
In 2035 telt Nederland volgens de prognoses 18,9 miljoen inwoners. Voorspelde bevolkingsgroei in Ermelo hoger dan gemiddeld. Pxabay

Bevolkingsgroei Ermelo van 10 procent tot 2035 hoger dan gemiddeld in Nederland

24 mei 2023 om 19:00 Maatschappelijk

ERMELO In 2035 telt Nederland volgens de prognoses 18,9 miljoen inwoners, 1,1 miljoen meer dan nu. Vooral grote en middelgrote steden zullen groeien, terwijl naar verwachting 54 gemeenten met meer dan 2,5 procent gaan krimpen.

,,Wereldwijd trekken mensen naar de stad en dat zal volgens de prognoses van de VN de komende decennia niet veranderen. Bestuurders en onderzoekers spreken inmiddels van een ‘urban age’: het tijdperk van de stad waarin sociale en economische activiteiten zich steeds meer concentreren in grote stedelijke agglomeraties.”
Dit schreef het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2015 in het rapport ‘De stad verbeeld.’ Oude koek? Niet echt, want wat de VN acht jaar geleden signaleerde, zien we nu ingevuld worden. Over de hele wereld dijen steden steeds verder uit en in ons land is dat niet anders.

17,8 MILJOEN INWONERS NEDERLAND

In 2022 groeide de Nederlandse bevolking met 224.836 inwoners (in cijfers: dit is een groei met 12,6 mensen per 1000 inwoners). Het gevolg was dat eind vorig jaar 17.815.508 mensen zich Nederlander mogen noemen. 

Elfhonderd migranten per dag erbij tegenover 475 die vertrekken

De groei is te danken aan internationale migratie, want daardoor kwamen er 227.882 mensen bij. Het andere cijfer dat bepalend is voor bevolkingsgroei of –krimp is het geboorteoverschot (geboorte minus sterfte). Dat aantal kwam uit op -3.046. Leuk cijfer: in 2022 werden elke dag 457 kinderen geboren, terwijl er 475 mensen overleden en aan de migratiekant hebben we het over de komst van 1.100 migranten per dag tegenover het vertrek van 475.

GROEI GROTENDEELS IN VERSTEDELIJKTE GEBIEDEN

Niet elk gebied in Nederland profiteert hiervan. Bijna 70 procent van de groei de komende jaren vindt plaats in verstedelijkte gebieden, vooral rond gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. De steden met minimaal 100.000 inwoners die dicht bij elkaar liggen, groeien ook steeds meer naar elkaar toe. Dat zie je gebeuren in de omgeving Groot-Amsterdam (naast Amsterdam gaat het om Zaandam, de Haarlemmermeer en Almere), Zuidplas bij Rotterdam en Rijswijk en Zoetermeer bij Den Haag. 

Maar samenklonteren met een andere stad hoeft niet per se om te groeien. Naast de vier grote steden staan in Flevoland Almere en Lelystad voor een verdere groei, in Brabant gaat het om Breda, Tilburg en vooral Eindhoven, in het noorden gaat de stad Groningen groeicijfers overleggen en ook Zwolle, Arnhem en Nijmegen worden groter dan ze nu zijn. En Ermelo? Dat gaat ook groeien, met zelfs 10 procent, volgens het CBS.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)


Ermelo groeit tussen 2021 en 2035 met 10 procent. - CBS

KLEINERE GEMEENTEN KRIMPEN

Verliezers zijn er ook. Vooral kleinere gemeenten langs de grens met Duitsland en in het noordoosten van de provincie Groningen gaan krimpen. Bij kleinere gemeenten ontstaat daarom een beweging om hier iets tegen te doen. Dit leidde op 11 mei dit jaar tot het startschot voor het fenomeen Town Deals. De gemeenten Voerendaal, Beesel, Noard-East Fryslân, het Hogeland en Bronckhorst beten het spits af en sloten samen met minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) de eerste vijf Town Deals. Het idee is dat deze gemeenten hun troefkaarten uitspelen. Zo is in deze gebieden meer ruimte voor bedrijven en woningbouw en laat dat nu net een knelpunt zijn in en rond steden.

Bijna 70 procent van de groei vindt plaats in verstedelijkte gebieden

Bruins Slot kijkt er zo naar: ,,De uitdagingen van onze tijd kunnen we alleen samen aanpakken. Deze gemeenten hebben allemaal hun eigen unieke karakter, waar de inwoners terecht trots op zijn. Tegelijkertijd heeft elke regio ook te maken met maatschappelijke opgaven, zoals vergrijzing en ontgroening. Door kennis en capaciteit te combineren, komen we tot nieuwe perspectieven, originele inzichten en creatieve oplossingen. Zo blijft het aantrekkelijk om in deze gemeenten te wonen, te werken en te ondernemen.”

Ook vergrijzing is een uitdaging
Bijna 19 miljoen Nederlanders in 2035 stelt Nederland voor enorme uitdagingen. Helemaal wanneer je beseft dat de bevolking ook enorm vergrijst. In 2035 zal ruim 24 procent van de bevolking 65 jaar of ouder zijn, terwijl dat nu nog 20 procent is.

Dit fenomeen doet zich in elke gemeente voor, of het nu een groeigebied is of een krimpregio. De vier grote steden bijvoorbeeld zijn minder vergrijsd dan kleinere gemeenten, maar ook hier stijgt het aantal grijze hoofden: van 14 procent 65-plussers nu naar 19 procent in 2035. In de rest van het land slaat de vergrijzing echter veel heviger toe. In gemeenten die in 1935 zijn gekrompen (54 gemeenten verwachten volgens het CBS een krimp van meer dan 2,5 procent) is van de bevolking die er dan nog is 30 procent ouder dan 65. En het gaat momenteel snel. Vorig jaar bijvoorbeeld daalde in 12 van de 344 gemeenten het aantal burgers. De gemeente met de grootste krimp was Heumen met -22,2 per 1.000 inwoners, gevolgd door Uitgeest (-7,4) en Terschelling (-6,3). Vlieland groeide relatief het snelst, met 80,3 mensen per 1.000 inwoners. Op de tweede en derde plaats stonden Schiermonnikoog en Amsterdam.

Gelukkig groeit de groep Nederlanders tussen 20 jaar en de AOW-leeftijd ook, zij het veel gematigder: van 10,6 miljoen in 2021 naar 11 miljoen in 2035. Maar ook hier zijn de verschillen weer groot. De Randstad, Flevoland, de Veluwe en in en rond Eindhoven zijn volgens het CBS gebieden waar deze leeftijdsgroep in aantallen toeneemt. In 141 gemeenten zal deze leeftijdsgroep in 2035 echter kleiner zijn dan nu. Deze gemeenten liggen vooral langs de oostgrens en in Zeeland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie