Drie leden van de werkgroep Toegankelijkheid die nu een officiële stichting is geworden.
Drie leden van de werkgroep Toegankelijkheid die nu een officiële stichting is geworden. Wijnand Kooijmans

Hoe toegankelijk is Ermelo voor slechtzienden, rolstoelen of ouderen? Werkgroep Toegankelijk is uit as herrezen en geeft advies

24 maart 2023 om 19:00 Maatschappelijk

ERMELO De Plaatselijke Werkgroep Toegankelijkheid (PWT) is uit de as herrezen. Dat zegt voorzitter Cees Moonen nu de werkgroep als stichting een formele partij is voor de gemeente Ermelo. Dat na een angstig moment waarop het voortbestaan van het adviesorgaan na ruim dertig jaar aan een zijden draadje leek te hangen.

Naast voorzitter Moonen zijn Hans Hilferink en Marijke Spijker aangeschoven in De Dialoog in het Huis van Ermelo om het goede nieuws wereldkundig te maken. Waarbij ze gelijk op een probleem wijzen. De toegangsdeur is niet van een markering voorzien. Met als gevolg dat er al eens iemand keihard tegenaan is gelopen. Volgens de gemeente staat de architect het aanbrengen van een markering niet toe, zo geeft men aan.

BESTAANSRECHT WERKGROEP

Jarenlang deed de werkgroep in wisselende samenstelling rustig haar werk. Tot een ambtenaar van de gemeente in februari 2022 ineens stelde dat de werkgroep niet paste in de bestuursstructuur van de gemeente Ermelo. En daarmee ook geen recht zou hebben op de jaarlijkse subsidie van de gemeente Ermelo door het ontbreken van een juridische status.

Bij Moonen gingen figuurlijk de haren wel even recht overeind staan. Opheffing dreigde. Er werd ineens gezegd dat het de werkgroep aan expertise zou ontbreken. Men ging echter niet bij de pakken neerzitten. Er volgden gesprekken, ook met de verantwoordelijk wethouder erbij en er werd ingesproken in een gezamenlijke bijeenkomst van alle politieke fracties in de raad van Ermelo. In vijf minuten moest de werkgroep alle werkzaamheden uiteen zetten. Ondanks die beperkte tijd slaagde men erin de fracties maar ook de wethouder te overtuigen. Iedereen was van mening dat de werkgroep moest blijven voortbestaan.

OFFICIËLE STICHTING

Wel ging de werkgroep overstag door de weg in te slaan een officiële stichting te worden. Dat kostte zo’n vijf maanden en veel geld. Inmiddels is vrijwel alles rond, alleen het openen van een nieuwe rekening neemt langer in beslag dan gehoopt. Voor de bank is de stichting maar een kleine partij waardoor de aanvraag onder op de stapel ligt. Ondanks dat het in de praktijk geen problemen oplevert, wordt het toch wel als lastig ervaren. Men is echter blij dat de raad achter de werkgroep staat.

De kersverse stichting wil de ogen van de inwoners van Ermelo zijn. Zaken aankaarten waar mensen letterlijk en figuurlijk over struikelen. Dat kan een tegel zijn in winkelcentrum De Enk die los ligt of een bouwhek dat achteloos is neergezet. Of een klacht dat lantaarnpalen midden op een stoep staan die toch al smal is.

BLINDENGELEIDELIJN ACTION

 Zeer recent is de route naar de nieuwe Plus en Action nagelopen vanaf de Stationsstraat. Dat maakt dat de blindengeleidelijn wordt aangepast. Daarnaast is bijvoorbeeld contact met de bouwonderneming die aan de slag is op het terrein van De Hooge Riet. Dat maakt dat de breedte van de voetpaden zo wordt dat twee mensen met een rolstoel elkaar kunnen passeren.

Het liefst wordt de werkgroep aan de voorkant betrokken bij projecten. Dat voorkomt dat achteraf aanpassingen moeten worden uitgevoerd die extra kosten met zich meebrengen. Als voorbeeld wordt de renovatie van de Stationsstraat genoemd die enige jaren geleden is uitgevoerd. Na de eerste fase werd geconstateerd dat de geleidelijnen niet waren ingetekend maar na een opmerking daarover in de praktijk ook niet waren aangelegd. Dat maakte dat deze achteraf alsnog moesten worden gerealiseerd.

TOEGANKELIJKHEID SPEELTUINEN

Op dit moment wordt gekeken naar de speeltuinen. Dat er naast een bankje ook ruimte is voor een scootmobiel of rolstoel zodat opa en oma rustig naar hun spelende kleinkinderen kunnen kijken. Maar dat er ook een kinderwagen kan worden neergezet. Door vroeg hierop in te spelen, wil men voorkomen dat de gemeente extra geld moet uitgeven. Dat is, zo zegt men gedrieën, altijd een punt als er iets speelt. Er moet geld worden gevonden om zaken aan te pakken die worden gesignaleerd. ,,We blijven echter klagen als iets niet in orde is.”

Bij de plannen voor het nieuwe sportcomplex De Zanderij zijn op advies van de werkgroep de toegangsdeuren dusdanig aangepast dat mensen hier niet tegen aanlopen. Maar ook dat mensen in een rolstoel gemakkelijk de bocht kunnen nemen. ,,We kunnen niet alles realiseren wat we willen maar door onze acties hebben we toch al veel bereikt als het gaat om de toegankelijkheid.”

NIEUW LID GEZOCHT

Binnen de werkgroep zijn veel disciplines vertegenwoordigd. Onder meer is iemand van Bartiméus er in vertegenwoordigd die het nodige verstand heeft van de geleidelijnen. Wat men echter op dit moment mist is een vertegenwoordiger die gebruik maakt van een rolstoel of scootmobiel. Degene die dat voor rekening nam is verhuisd. Een zoektocht naar een nieuwe kandidaat heeft nog geen resultaat opgeleverd. Indien iemand die taak op zich wil nemen kan diegene zich melden via dagen80@gmail.com.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie