Het Ermelo's Weekblad vroeg de Ermeloër naar zijn gevoel bij de verkiezingsuitslag van de provinciale staten-verkiezingen, waarbij de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste werd.
Het Ermelo's Weekblad vroeg de Ermeloër naar zijn gevoel bij de verkiezingsuitslag van de provinciale staten-verkiezingen, waarbij de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste werd. Frieda Fennell

Ermeloërs voelen zich ongehoord door regering: hoop gevestigd op BBB, maar ook afwachtende reacties

20 maart 2023 om 19:00 Maatschappelijk

ERMELO Afgelopen zaterdag was het een prachtige lentedag en na een periode van sneeuw is het druk op straat. De redactie ging de straat op om de Ermeloër te vragen naar zijn gevoel bij de verkiezingsuitslag van de provinciale staten-verkiezingen, waarbij de BoerBurgerBeweging (BBB) veel stemmen kreeg van de Nederlanders. 

Ook in Ermelo heeft de BBB veel stemmen gekregen. Met een percentage van 21,8 procent won deze partij een meerderheid in het dorp. Daaronder volgde de ChristenUnie (13,5 procent) en het CDA (10,5 procent). 

KRITISCH 

Een grote groep is kritisch tegenover de oude garde in de regering en hoopt dat er in de toekomst verandering te zien zal zijn met de verfrissende toevoeging van de BBB. Zo zegt Greet (72): ,,Ze liegen om heel veel dingen. Dat hoort niet. Ze zijn totaal niet bezig met wat de mensen willen, daar luisteren ze helemaal niet naar.”

ONGEHOORD

Ze is niet de enige die dit vindt. Meerdere mensen op straat geven aan zich ongehoord te voelen. Daarnaast vinden mensen dat er op het gebied van onder andere de zorg, de agrarische sector en gaswinning beslissingen anders of niet genomen mochten worden. Zorgmedewerkers zouden ‘te hard moeten werken’, buitenlandse bedrijven zouden niet dezelfde regels hanteren als de binnenlandse bedrijven en door de inflatie is ‘niks meer te betalen’. 

VRAAGSTUKKEN

Er leeft een gevoel van meten met twee maten en de echte vraagstukken blijven onopgelost. ,,Schiphol mag uitbreiden, maar de boeren moeten weg”, gaat Greet verder. ,,Fabrieken mogen gewoon van alles doen. Ik vind dat niet kloppen. Ik vind dat we nu even niet in een democratisch land leven.”

,,Ik ben het gewoon niet eens met hoe het gaat met het klimaat. Hoe het gaat met het woningtekort. Hoe het gaat met de eenzaamheid van de ouderen”, vertelt Kelly (23). ,,Ik wil gewoon dat daar echt iets aan gaat gebeuren.”

AFWACHTEND

Toch is de sfeer nog afwachtend naar de BBB toe. Het gevoel leeft dat het niet realistisch is om te denken dat deze partij alles in het land gelijk kan veranderen. Ook de BBB zal water bij de wijn moeten doen om er met andere partijen uit te komen. 

VER VAN MIJN BED

Er zijn ook een aantal mensen die niet op de BBB hebben gestemd. Omdat ze op een andere partij hebben gestemd of omdat ze helemaal niet hebben gestemd. Ze geloven niet in de BBB als oplossing of vinden de politiek te ver van hen vandaan staan, waardoor ze geen behoefte hebben om te stemmen. ,,De onderwerpen die ik in de stemwijzer kreeg, zoals een vraag over de wolf of het uitkopen van de boeren, staan ver van mijn bed”, legt een voorbijganger uit.

KANS GEVEN

Johan Koekoek (74) heeft op het CDA gestemd, maar vind het niet erg dat de BBB zo groot is geworden. Het maakt gelijk een reactie los van bij het groepje ouderen dat om hem heen staat. Vaker is te zien dat, ondanks dat BBB niet bij iedereen op nummer één staat, mensen bereid zijn de partij een kans te geven nu het zoveel aanhangers lijkt te hebben.

Annemiek Jongejan

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie