Volgens Antoinette Walenberg en Coen van Woerkom geeft het winkelconcept de klanten meer respect en eigenwaarde.
Volgens Antoinette Walenberg en Coen van Woerkom geeft het winkelconcept de klanten meer respect en eigenwaarde. Foto: Marco Jansen

Voedselbank komt met nieuw winkelconcept

25 november 2021 om 16:15 Maatschappelijk

ERMELO 1 oktober is de Voedselbank Harderwijk Ermelo Putten verhuisd naar een nieuwe locatie op industrieterrein Lorentz. Het nieuwe adres aan de Nobelstraat 7 is slechts ‘een deur verder’, maar het pand biedt de organisatie veel meer ruimte. Hierdoor wordt in 2022 het winkelconcept geïntroduceerd.

Marco Jansen

Vrijwilligers hebben in 2 weken de stellingen gebouwd en daarna in 1,5 maand alle producten naar de nieuwe locatie verhuisd. In de tussentijd ging de uitgifte van de pakketten, aangevuld met tegoedbonnen van supermarkten, gewoon door.

Het overstappen naar het winkelconcept is de belangrijkste reden voor de verhuizing, stelt voorzitter Coen van Woerkom. Inclusief de verdiepingsvloer is er in het nieuwe pand 1000 m2 ruimte. Ook de infrastructuur is aanzienlijk verbeterd. Zo is er een wachtruimte voor de klanten, een personen- en goederenlift en is het pand geheel ‘minder valide proof’. Dat betekent dat mensen met een scootmobiel het pand in kunnen rijden. Klanten worden bij binnenkomst ontvangen aan de balie. Ook is er ruime opslag en een koel- en vriescel. Op de bovenste etage krijgt Nel’s Kledingservice 250 m2 tot haar beschikking; zij verhuist maart 2022 van de Landbouwlaan in het Nachthok naar de Nobelstraat.

Het winkelconcept wordt medio het eerste kwartaal van 2022 uitgerold. Algemeen coördinator Antoinette Walenberg: ,,In het voorste gedeelte komen de producten in de stellingen van het aanbod van die week. De voedselbank is geen winkel, maar een winkelconcept. Dat betekent dat de voorraad bestaat uit wat we gedoneerd krijgen. Broodbeleg, pasta’s, groenten, zuivel, vlees, chips en nootjes. Klanten kunnen bij ons ook non-food, zoals zeep, tandpasta en wasmiddel krijgen.’’

Supermarkt Deen is weg uit Harderwijk en heeft de winkelwagentjes geschonken. Het winkelconcept moet bijdragen aan meer zelfrespect en eigenwaarde. ,,Mensen vinden het gezellig om te winkelen en dat gevoel is anders als ze een pakket krijgen uitgereikt. Toch kunnen mensen gebruik blijven maken van de door ons samengestelde pakketten bij onze uitgiftepunten in Ermelo (Pinel) en Putten (Inloophuis Molenweg)’’, legt Van Woerkom uit. 

Binnenkort wordt er proefgedraaid door de vrijwilligers met het winkelconcept. Walenberg: ,,We hebben nu een pakketsysteem in kleuren: oranje is voor een gezin van 1-2 personen, groen 3-4 personen en blauw 5 of meer personen. Bij de balie krijgen klanten een kaartje in de betreffende kleur en loopt een gastvrouw de eerste keer mee om te duiden wat je daar voor kunt krijgen. De Voedselbank is een aanvulling in de post levensonderhoud; je kunt hier 2-4 dagen per week van eten. Daar is het leefgeld de basis voor.” 

Ze schatten dat momenteel zo’n 160 huishoudens in Harderwijk, Ermelo en Putten een beroep doen op de Voedselbank. Van Woerkom: ,,Dit zijn 450 ‘monden’ en dat aantal lijkt stabiel na 1,5 jaar coronatijd. We denken echter dat nog veel meer gezinnen aanspraak maken. Of men weet het niet, of er is schaamte.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie