Lezing Carla van Bree  in de nieuwe galerie van StEK
Lezing Carla van Bree in de nieuwe galerie van StEK Henriëtte Houtsma

Lezingen fotografie en kunstgeschiedenis bij Ermelo’s kunstcollectief StEK

29 september 2022 om 11:00 Kunst

ERMELO De lezingen in de nieuwe galerie van StEK vallen goed in de smaak bij het publiek. In september kon het publiek genieten van de eerste lezing die werd verzorgd door Carla van Bree. In oktober en november staan er lezingen fotografie en kunstgeschiedenis op het programma. 

,,Helaas kunnen we bij Museum het Pakhuis tijdelijk niet terecht vanwege eigen activiteiten”, vertelt Pim Engelsman, voorzitter van StEK. ,,Vandaar dat we nu zijn uitgeweken naar onze nieuwe galerie, en dat is ons goed bevallen. Wat was Carla van Bree een goede spreekster en wat weet ze veel”, aldus Engelsman. ,,Wat mij betreft mag ze volgend seizoen nog een keer komen voor een andere lezing.” 

Voor het zover is, staan er dit najaar nog twee andere lezingen in de planning bij StEK.

Lezing fotografie

Op 3 oktober om 20.00 uur een lezing fotografie door Diana Bokje over de kracht van het beeld. Een interessante lezing voor fotografen én kunstschilders. Bokje gaat in haar lezing dieper in over de beeldtaal van het kunstwerk. Hoe zorg je er voor dat anderen jouw kunstwerk begrijpen, dat het verhaal of de emotie die jij wilt overbrengen ook zo wordt ervaren door de kijker. Iedereen is uniek en heeft een eigen rugzak waarmee je naar de wereld kijkt. Dat geldt ook voor de kijker, die ziet jouw foto’s of schilderijen vanuit zijn eigen referentiekader. Als kunstenaar kun je de kijker meer sturen dan je zou denken. In de lezing Beeldkracht laat Bokje zien hoe je beeldtaal kunt gebruiken om de kijker mee te nemen in jouw verhaal. Door te kijken hoe wij waarnemen, hoe je de aandacht van de kijker daarheen kan sturen waar jij hem hebben wilt. Hoe je je verbeeldingskracht kunt gebruiken om je eigen visie te tonen. Hoe je orde kunt scheppen en zeggingskracht kunt genereren. 

Lezing kunstgeschiedenis

Daarna volgt er op maandag 14 november om 20.00 uur een lezing over kunstgeschiedenis dan gaat John Nieuwerth dieper in over L’Art Nouveau en Jugendstil. Aan het begin van de 20e eeuw is er een palet aan nieuwe kunstexpressies. L’Art Nouveau in Parijs en Jugendstil in vele steden van Europa: Brussel, Berlijn, Praag, Wenen. Wat is het verschil tussen l’Art Nouveau en Jugendstil en wat zijn de overeenkomsten. 

Graag opgeven via lezing@kunststek.com of op tel. 06-54352839. Locatie van de galerie, Stationsstraat 72a te Ermelo. Voor meer informatie zie www.kunststek.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie