Heijmans Vastgoed en aannemingsbedrijf Draisma krijgen dwangsom opgelegd door gemeente Ermelo voor het niet nakomen van de vergunning voor de verbouwing van de De Hooge Riet.
Heijmans Vastgoed en aannemingsbedrijf Draisma krijgen dwangsom opgelegd door gemeente Ermelo voor het niet nakomen van de vergunning voor de verbouwing van de De Hooge Riet. Wijnand Kooijmans

Dwangsom Heijmans Vastgoed en aannemingsbedrijf Draisma voor niet nakomen vergunning verbouwing De Hooge Riet

6 december 2022 om 16:00 Historie

ERMELO Heijmans Vastgoed en aannemingsbedrijf Draisma hebben drie dwangsommen opgelegd gekregen van het Ermelose college van burgemeester en wethouders rond het rijksmonument De Hooge Riet. Het gaat om een maximum bedrag van in totaal 125.000 euro voor het niet nakomen van de vergunning voor de verbouwing.

Een mogelijke vierde dwangsom is door het college ingetrokken omdat de overtreding inmiddels is beëindigd. Onder meer moeten alle kasten die zijn verwijderd in het hoofdgebouw worden teruggeplaatst, zoals is voorgeschreven in de vergunning. 

ALTERNATIEF AFWIJKEN VERGUNNING

Wel mag een alternatief worden toegepast indien dit de instemming krijgt van het college. Het gaat dan om het plaatsen van een bord aan de voorzijde van De Hooge Riet met foto’s en teksten die de historie van het gebouw goed zichtbaar maken. Ook moeten meerdere kleinere foto’s worden aangebracht, verspreid over de wandvlakken van de entreehal. Dit betreft foto’s die iets van het interieur tijdens het gebruik als sanatorium laten zien. Dit wordt als alternatief vereist voor de in de afwijking van de vergunning gesloopte dubbele wandkasten. Heijmans en Draisma krijgen tien weken de tijd dit in orde te maken. Anders dreigt een dwangsom van tienduizend euro per week met een maximum van vijftigduizend euro.

Ook alle hangrepen die zijn verwijderd en op basis van onderzoek door de restaurateur van de stalen ramen nog bruikbaar zijn, moeten worden geplaatst op de stalen ramen van het hoofdgebouw. Dit moet binnen twee weken gebeuren op straffe van een dwangsom van vijfduizend euro per week met een maximum van vijfentwintigduizend euro.

KLEURHISTORISCH ADVIES

De derde dwangsom heeft betrekking op de kleurstelling van de voorzijde van het hoofdgebouw. Die moet worden uitgevoerd volgens het verleende omgevings- en kleurhistorisch advies van Suzanne Fischer. Tot de voorzijde van het gebouw worden alle bouwdelen gerekend die vanaf de Dokter van Dalelaan en de landschapstuin aan de voorzijde zichtbaar zijn, inclusief de paviljoens. Hiervoor krijgt men tien weken de tijd op straffe van een dwangsom van tienduizend euro per week met een maximum van vijftigduizend euro.

GEEN AFKOOPSOM

De dwangsommen kunnen niet worden gezien als aan afkoopsom. Indien er geen gehoor aan wordt gegeven kan de gemeente in het uiterste geval bestuursdwang toepassen. Het kan zijn dat de gemeente de werkzaamheden alsnog door derden laat uitvoeren waarna de kosten op de overtreders worden verhaald. 

Door zowel Heijmans an Draisma wordt het betreurd dat de gemeente de formele handhavingsprocedure is gestart. Zij wijzen op het informele overleg en de constructieve gesprekken om er samen uit te komen met de gemeente. Het college ziet de dwangsommen als een stok achter de deur. Mede om zo de alternatieve oplossingen die naar aanleiding van de overleggen tot stand zijn gekomen in de praktijk daadwerkelijk te zien gerealiseerd.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie