Pauwenexpeditie in Het Pakhuis
Pauwenexpeditie in Het Pakhuis Museum Het Pakhuis

Proef de sfeer van weleer in Het Pakhuis

11 augustus 2022 om 13:35 Overig Deel je nieuws

In de Middeleeuwen was Kasteel Staverden eigendom van de adel. Maar hoe zag het leven van deze edelen er precies uit? Maak kennis met familiewapens, minneliederen, lakzegels, tafelmanieren en pauwen in de vorstelijke expositie Pracht&Praal. Bezoekers beleven in Pracht&Praal een tijdreis naar de Middeleeuwen waar ze het verhaal achter de witte pauw ontdekken en verschillende eeuwenoude topstukken tegenkomen. In week 34 zijn er verschillende activiteiten in Museum Het Pakhuis te beleven die speciaal gemaakt zijn voor de nieuwe expositie Pracht&Praal. Kom royaal genieten in Het Pakhuis!

Hoe blauw is jouw bloed?

Blauw bloed hebben, betekent ‘van adel zijn’. Edelen zijn vaak rijke mensen, in de Middeleeuwen waren dit meestal ridders, kasteelheren, jonkvrouwen of koningen. Maak op dinsdag 23 augustus kennis met de adellijke inwoners van Staverden tijdens ‘Hoe blauw is jouw bloed’ en leer meer over de geschiedenis van familiewapens en toernooihelmen.

De activiteit is doorlopend en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Petten en pauwenveren

Ontdek tijdens ‘Petten en pauwenveren’ aan de hand van verschillende opdrachten hoe het leven eruitzag van een Middeleeuwse kasteelbewoner. Kom meer te weten over wapenschilden, tafelmanieren en pauwenveren op woensdag 24 augustus en donderdag 25 augustus en ga creatief aan de slag. Bezoekers verlaten het museum met een unieke lakzegel.

De activiteit is doorlopend en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Pauwenexpeditie

De expositie Pracht&Praal toont de innige band tussen Ermelo en de witte pauw. Ermelo zit vol pauwen. Het dier komt terug in het straatbeeld en is daarnaast ook te zien in het gemeentewapen. Museum Het Pakhuis zit ook vol met pauwen. Probeer ze op vrijdag 26 augustus om 14.00 uur allemaal te vinden en ga daarna op expeditie in het dorp.

De activiteit duurt ongeveer 1,5 uur en is geschikt voor alle leeftijden.

Hoe ‘heurt’ het eigenlijk?

Ga terug in de tijd en duik in de wereld van tafelmanieren. In de Middeleeuwen waren tafelmanieren immers erg belangrijk. Zeker de adel moest weten hoe het heurt. Ontdek tijdens deze workshop op zaterdag 27 augustus om 14.00 uur hoe een echt dame of heer zich gedroeg aan tafel en leer meer over de etiquette van Erasmus.

De activiteit duurt ongeveer 45 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Deelname aan de hier genoemde activiteiten zit bij de entree van het museum in. Meer informatie over de tijden en het volledige programma staat op hetpakhuisermelo.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie