Drag queen Patty Sparkle biedt de regenboogvlag aan burgemeester Baars aan. (foto: Gemeente Ermelo)
Drag queen Patty Sparkle biedt de regenboogvlag aan burgemeester Baars aan. (foto: Gemeente Ermelo) Foto: Gemeente Ermelo

‘We zijn al een stuk verder dan vorig jaar’

2 oktober 2020 om 12:25 Algemeen

ERMELO - “Niet iedereen kan zijn wie hij is”, vertelt Mariëtte Raap van Village People. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, luidt hier nog steeds het credo. Wijk je af van de norm, dan vindt iedereen daar wat van. Dat geldt als je een toiletpot in je voortuin zet als plantenbak, maar ook als je LHBTI-er bent.”

Frieda Fennell

Op 11 oktober is de internationale Coming Outdag. Voor de tweede keer slaan Welzijn Ermelo, Village People en Progressief Ermelo deze dag de handen ineen om te benadrukken dat iedereen zichzelf mag zijn en dat het belangrijk is dat iedereen zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelt.

Waar is iedereen?

Mathilde Thijssen van Welzijn Ermelo legt uit: “Gemeente Ermelo staat voor een inclusieve samenleving. Iedereen is welkom, dus zou het niet nodig zijn om één groep speciale aandacht te geven. Dat klinkt mooi, maar wij vragen ons af: waar is iedereen dan? Gemiddeld 7 procent van de bevolking behoort tot de groep LHBTI-ers (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen) maar dat zien we niet terug in het openbare leven hier. Bij Welzijn Ermelo kan iedereen terecht, voor informatie of een persoonlijk gesprek. Daarnaast proberen we de zichtbaarheid en acceptatie van LHBTI-ers te bevorderen.”

Gesloten ogen

Raap gaat verder: “We zien het niet, dus is het er niet, is nog steeds de gedachte die je veelal hoort. En zolang het niet zichtbaar is, durven veel LHBTI-ers niet uit de kast te komen. Zelfs in een open en progressief gezin is dat soms lastig, laat staan als je uit een religieus gezin komt. Dan loop je het risico om je familie en geloofsgemeenschap te verliezen. Je moet dus echt een hele dikke huid hebben. Uit landelijke cijfers blijkt ook dat er in de Bible Belt een hoger dan gemiddeld percentage zelfmoord is onder LHBTI-jongeren dan elders in het land.”

Reuring

Op Coming Outdag worden winkeliers en inwoners van Ermelo gevraagd om te vlaggen met de regenboogvlag.

René Arts van Progressief Ermelo: “Vorig jaar mochten we de regenboogvlag niet hijsen op de vlaggenstok voor het gemeentehuis. Ook dit jaar was er geen meerderheid voor in de gemeenteraad. Toch besloot het college van burgemeester en wethouders de vlaggenstok dit jaar beschikbaar te stellen om de regenboogvlag te hijsen.”

Thijssen vult aan: “We zijn al een stuk verder dan vorig jaar, toen het voor veel mensen ongemakkelijk was en hen gevraagd werd een standpunt in te nemen: wel of niet vlaggen. Door de reuring die we creëren, gaat men er in elk geval over nadenken. Dit jaar zien we dat mensen zelf een vlag bestellen. Het burgerinitiatief van drag queen Patty Sparkle heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het standpunt van de gemeente. Zij bood de regenboogvlag aan de Burgemeester aan met het verzoek deze te hijsen. Zaterdag 10 oktober om 11.00 uur hijsen we de regenboogvlag op het Raadhuisplein.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie