Initiator Rein Tanis met overbuurvrouw Marit van Ooik tijdens het drukbezochte buurtfeest in De Riet.
Initiator Rein Tanis met overbuurvrouw Marit van Ooik tijdens het drukbezochte buurtfeest in De Riet. Marco Jansen

Leefbaarheidsteam steunt buurtfeest De Riet, grote opkomst

25 mei 2022 om 12:00 Activiteiten

ERMELO Het was zaterdag een gezellige drukte aan de Rozenlaan, de groene jaren ’30-wijk bij het centrum van Ermelo. Vier bewoners hadden een buurtfeest georganiseerd met een barbecue en daar kwamen maar liefst 130 buurtbewoners, waarvan dertig kinderen op af.

Marco Jansen

„Mijn buurman Erik van Vugt klopte aan en zei dat hij zin had om een buurtfeest te houden en vroeg of ik daar voor in was’’, vertelt Rein Tanis (65), die sinds 1999 aan de Lelielaan woont. Ook Henk Dertien, bewoner Dahlialaan, en Allelot Calis uit de  Rozenlaan sloten zich aan. De initiatiefnemers kwamen vijf maandagen samen voor de organisatie. 

COHESIE Tanis: „De Riet is een van de oudste wijken van Ermelo met veel groen en bomen. De wijk is flink verjongd. Het is nu een mix van zestigplussers en jonge gezinnen van dertigplussers die hier de laatste tien jaar zijn komen wonen. Soms ken je mensen van gezicht, maar weet je niet waar ze wonen. Onze enige verbinding was de locatie en de buurtapp. Met de buurtbarbecue wilden we meer sociale cohesie in de wijk creëren. We hebben bij iedereen een brief in de brievenbus gedaan met de aankondiging om 21 mei vrij te houden voor een buurtfeest. Ook hebben we gevraagd om zelf eten en drinken mee te nemen. De banken en tafels kwamen van een verhuurbedrijf en barbecues hebben we gehuurd bij Slagerij Uit de Bosch. Hij maakte tevens een mooi prijsje voor twee barbecuepakketten.”

SUBSIDIE Voor het buurtfeest ontvingen de initiatiefnemers een subsidie van 600 euro van het Leefbaarheidsteam Ermelo. Daarnaast vroegen ze een kleine donatie van de deelnemers om quitte te spelen. Het Leefbaarheidsteam stelde partytenten beschikbaar en Tanis had er via zijn werk op het Groevenbeek College ook twee geregeld. Vier leerlingen hielpen voor hun maatschappelijke stage mee met de opbouw en inrichting, het versieren van de cakes en het roosteren van marshmallows voor de kinderen. Mevrouw Zimmer van de Burgemeester Vitringalaan stelde haar Pinokkio-museum open. 

MATCH Om vier uur ‘s middags begon de aanloop en om vijf uur werd de barbecue aangestoken. De kinderen vermaakten zich op een springkussen of met de spellen djenga en mikado. Ook konden ze tafeltennissen en sjoelen. Annelot Calis had een spel bedacht. „Van de 90 uitgenodigde huizen zijn 56 woningen gekomen. Iedereen kreeg een naamsticker voor zichzelf en een envelop met een huisadres en een naam die niet matchte. Je moest op zoek naar drie mensen en drie mensen zochten jou. Zo raak je met zes mensen aan de praat. Op de plattegrond kon je uiteindelijk zien wie waar woont.’’  

Anneke Uittenbogaard (81) woont al 56 jaar aan de Azalealaan en had een keer eerder een buurtbarbecue meegemaakt. „Maar dat is al meer dan twintig jaar geleden. Sommige huizen heb ik wel drie of vier keer zien veranderen en de buurt is erg verjongd. Nu heb ik weer een naam bij een gezicht. Het was heel leuk, ik hoop dat het herhaald wordt.” 

Tanis besluit: „Het was een grote opkomst, er was veel ontmoeting en we hadden mazzel met het weer.”

OVER HET LEEFBAARHEIDSTEAM
Onder het motto ‘Iedereen doet mee’ wil Leefbaarheidsteam Ermelo mensen verbinden. „We willen zoveel mogelijk aanwezig zijn in de wijk en gaan graag in gesprek met bewoners om te kijken of zij meer buurtcontact willen’’, vertelt opbouwwerker Jacqueline Dijkslag van Welzijn Ermelo. Het Leefbaarheidsteam wil weten hoe het is om te wonen in een bepaalde straat en of ze daar wat aan willen verbeteren of iets willen veranderen aan de openbare ruimte. „Dat kan zijn een bankje plaatsen of een minibieb. We helpen hen daar graag bij door ons netwerk van bedrijven en instanties. Het initiatief blijft bij de inwoners, wij ondersteunen waar nodig’’, vertelt Dijkslag.
Het organiseren van een activiteit is een manier om elkaar te leren kennen. „Als bewoners een buurtbarbecue willen organiseren, kunnen ze materialen van ons lenen. Ook geven we tips hoe je mensen bereikt of we gaan mee langs de deur om ze uit te nodigen.’’ Ook biedt het Leefbaarheidsteam praktische ondersteuning, vertelt jongerenwerker Monique Tuns.
BUDGET Voor dit jaar was er nog 20.000 euro aan uitgestelde coronagelden beschikbaar. Daar is vanaf februari direct gebruik van gemaakt. Tuns: „Het was een eenmalig budget vanuit de gemeente en dat is dit jaar verdeeld over veertig aanvragen. Deze activiteiten vinden plaats van april tot november.’’ Komen er nieuwe aanvragen voor activiteiten, dan kan het Leefbaarheidsteam alsnog faciliteren. Tuns: „We hebben een jaarlijks wijkenbudget, waar je tot 75 euro per aanvraag materialen voor kunt huren, bijvoorbeeld een springkussen. We verhuren zelf gratis partytenten, statafels, biertafels en xxl-spellen.’’ 
SPREEKUUR Twee keer per week is er een inloopspreekuur: op dinsdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur in de Westerkerk en op donderdag van 9.00 tot 10.00 uur in de Amaniet.  

www.leefbaarheidsteamermelo.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie