Afbeelding
Pixabay

Vragen over uitspraak Lelystad Airport door burgemeester Harderwijk

9 februari 2022 om 16:47 Politiek

ERMELO Met zijn uitspraak dat onder meer de gemeente Ermelo de uitbreiding van Lelystad Airport als een kans ziet, is burgemeester Harm-Jan van Schaik van de gemeente Harderwijk niet zijn boekje te buiten gegaan.

Dat stelt het Ermelose college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de fractie van Progressief Ermelo. Van Schaik gaf aan dat de gemeenten Nunspeet, Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde gezamenlijk op trekken met als doel in te spelen of de economische spin-off van Lelystad Airport. Van Schaik vervult de rol van kartrekker.

Volgens Progressief Ermelo wordt hiermee een samenwerking gesuggereerd waarvan men het bestaan niet kent. Door het college wordt gewezen op het verleden. In eerste instantie was er de regio Noord Veluwe waarin afstemming plaats vond over strategische onderwerpen, waaronder het vliegveld. Na de opheffing van dit orgaan werd gekozen voor de Samenwerking Noord-Veluwe (SNV). Hierin was geen aparte organisatie meer voor de regionale samenwerking maar voerde één van de gemeenten als ‘gastheergemeente’ een taak uit voor en met de andere gemeenten.

De zeven deelnemende gemeenten hebben ook dit samenwerkingsverband opgeheven om nieuwe kansen te creëren voor samenwerking op strategisch en beleidsmatig niveau in de verschillende netwerken. Eén van de strategische taken die vanuit de  SNV bij Harderwijk is belegd betreft Lelystad Airport. Dat maakt dat Van Schaik inderdaad spreekt namens de vijf gemeenten, een besluit dat door de raden van die gemeenten is bekrachtigd. De burgemeester van Harderwijk geeft zelf aan zich te hebben gehouden aan het standpunt zoals uitgesproken en bekend tussen de vijf gemeenten.

Lijsttrekker Evelien Kars geeft aan dat het gaat om een discussie van al weer enige jaren geleden die niet bij iedereen vers in het geheugen ligt. Bij de behandeling in de raad van Ermelo was de fractie van haar partij geen voorstander van het door de meerderheid ingenomen standpunt. Voor haar speelt bovendien mee dat de situatie van toen en nu inmiddels ingrijpend is gewijzigd. In het verkiezingsprogramma wordt uitbreiding van Lelystad Airport ongewenst genoemd.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie