Bewoners Wethouder Paulushof Ermelo stappen naar Raad van State vanwege ontsluiting nieuwe woningen Hamburgerweg.
Bewoners Wethouder Paulushof Ermelo stappen naar Raad van State vanwege ontsluiting nieuwe woningen Hamburgerweg. Pixabay

Bewoners Wethouder Paulushof Ermelo stappen naar Raad van State vanwege ontsluiting nieuwe woningen Hamburgerweg via hun hofje

25 maart 2024 om 12:00 Nieuwbouw

ERMELO Door bewoners van de Wethouder Paulushof is beroep bij de Raad van State aangetekend tegen de ontsluiting van elf te bouwen woningen aan de Hamburgerweg 149-152 in Ermelo. Het gaat hen puur om de ontsluiting van het project van Uwoon door hun hofje, tegen de bouw van de sociale huurwoningen bestaat geen bezwaar.

De bewoners vechten voor een ontsluiting van het project via de Hamburgerweg en niet via de Wethouder Paulushof. Ook zetten ze vraagtekens of de raad wel is gekend in de wijzigingsbevoegdheid die in het plan is opgenomen. Hierdoor kan het college van burgemeester en wethouders de bouw van twee extra woningen toestaan indien ontsluiting alsnog via de Hamburgerweg kan plaatsvinden.

VREES SCHADECLAIM

Gewezen wordt op het feit dat enkele raadsfracties alleen akkoord zijn gegaan met het raadsvoorstel vanwege het prevaleren van het algemeen belang, angst voor een schadeclaim door woningcorporatie Uwoon en vertraging van het project met mogelijk drie jaar indien besloten zou worden het project te ontsluiten via de Hamburgerweg.

SPELENDE KINDEREN

Volgens de bewoners is ontsluiting via de Hamburgerweg wel degelijk mogelijk zonder de gevreesde vertraging van drie jaar. Het levert de bewoners van de Wethouder Paulushof, zoals ze zelf aangeven, een behoud op van een veilige woon- en leefomgeving, met name voor hun spelende kinderen. Voorkomen wordt in hun visie dat er een onoverzichtelijke, krappe verbindingsbocht moet worden aangelegd.

VOORDELEN

De angst voor een schadeclaim lijkt de bewoners ook niet reëel. Zij zien in de ontsluiting via de Hamburgerweg alleen maar voordelen omdat geen vertraging ontstaat door de beroepsprocedure maar snel kan worden gestart met de bouw.

Door de bewoners wordt niet ingezien waarom een meerderheid van de raad niet heeft gekozen voor de snelle oplossing. Zeker in het licht van de grote woningnood die in Ermelo heerst. Kritiek is dat de raad essentiële informatie is onthouden die nodig was voor een zorgvuldige en deugdelijke afweging.

DOORSCHUIVEN VAN HET PROBLEEM

De uitgestelde ontsluiting via de Hamburgerweg in de toekomst bij de realisering van een tweede fase van nieuwbouw door Uwoon wordt door de bewoners meer gezien als het doorschuiven van een probleem dan het aanpakken daarvan. Ook wordt de aan de raad voorgelegde oplossing voor het in een later stadium alsnog ontsluiten via de Hamburgerweg in twijfel getrokken. De raad heeft niet besloten waar deze ontsluiting dan moert komen.

In rapporten wordt aangegeven dat deze ontsluiting recht tegenover de Jan van Malensteinweg moet worden gesitueerd. Ontsluiting aan de Hamburgerweg op deze locatie lijkt, zo voeren de bewoners van de Wethouder Paulushof aan, het meest geschikt. Maar met de vaststelling van het plan gaat deze locatie echter verloren. Precies op deze locatie worden vier woningen gebouwd en dat is een besluit dat onomkeerbaar is.

Het is nog niet bekend wanneer de Raad van State de zitting houdt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie