Een droom is uitgekomen voor Rini Brandsen.
Een droom is uitgekomen voor Rini Brandsen. Benjamin Terpstra

Een droom is uitgekomen voor Rini Brandsen met Jazzdagen Harderwijk: ‘Komende weken opnieuw grote namen’

11 maart 2023 om 19:00 Muziek

HARDERWIJK ,,Af en toe knijp ik in mijn arm of het allemaal wel echt is.’’ Een droom is uitgekomen voor Rini Brandsen. Komende weken mag hij opnieuw grote namen uit de jazzwereld welkom heten bij Jazzdagen Harderwijk.

Rini Brandsen kan de vraag van artiesten op dit moment niet aan en moet gerenommeerde artiesten geregeld afslaan. ,,Hoe bijzonder is het als je gebeld wordt uit Amerika met de vraag of ze bij ons in Harderwijk kunnen optreden.” Voor Brandsen is het meer dan een hobby. ,,Eigenlijk ben ik er continu in mijn hoofd mee bezig”, vertelt de initiatiefnemer van Jazzdagen Harderwijk. Muziek is de passie van Brandsen. Ook mag hij erg graag organiseren. In de Jazzdagen komen beide samen. En wanneer grote namen op bezoek komen is het eerste klas genieten voor de jazzliefhebber. ,,Af en toe knijp ik in mijn arm of het allemaal wel echt is.” 

Brandsen kijkt uit naar de artiesten die binnenkort op het programma staan. Namen die bij de meeste mensen niet bekend zijn, maar waar Brandsen vol passie over kan vertellen. Woensdag 15 maart speelt Espen Berg uit Noorwegen in de Catharinakapel. ,,Een geïmproviseerd concert waarbij Espen zich zal laten leiden door de ruimte, de vleugel, het publiek en de sfeer.’’ Het concert in de Catharinakapel zal dan ook afwijken van eerdere concerten. 

Op dit moment is Brandsen ook bezig met een paar aanvullende concerten. ,,Wij hopen dat dit gaat lukken. Hier zit zelfs een Amerikaanse zanger en Grammy-winnaar bij.’’ Brandsen noemt ook de naam van een andere artiest die hoog op zijn verlanglijstje staat. ,,Zet zijn naam maar niet in de krant, want dan bestaat de kans dat hij niet meer wil komen, mocht hij het lezen.’’ Het is tekenend hoe Brandsen er mee bezig is. Professionele artiesten behorend tot de top van Nederland en regelmatig uit het buitenland naar Harderwijk proberen te krijgen.

Samen met zijn vrouw en dochter doet Brandsen dit allemaal. Zijn vrouw Marianne en dochter Christa zijn medebestuursleden van Jazz On The Corner, de vereniging achter Jazzdagen Harderwijk. ,,Ook zij zijn gepakt door het virus, het is de hobby van het hele gezin geworden.’’

Gelukkig is er meer steun. Ton Pors maakt foto’s en voorziet promotiemateriaal van een mooie vormgeving. Een professionele website werd gebouwd door Accent en Brasserie de Bank staat altijd klaar wat betreft verzorging voor de artiesten. 

Dit jaar gaat Jazzdagen Harderwijk het zevende jaar in. Brandsen hoopt dat de Catharinakapel in 2023 even goed gevuld is als voor de coronaperiode. ,,Ons publiek is niet helemaal teruggekomen. Dat is wel een beetje zorgelijk. Voor corona zaten wij op tachtig tot honderd procent bezetting. Nu is de zaal voor zestig tot zeventig procent gevuld. Het is afwachten hoe het dit jaar gaat lopen.” De huidige economische tijd speelt een rol. Bijna alles wordt duurder. ,,Wij proberen de entreeprijs wel hetzelfde te houden, in ieder geval niet duurder.”  

Hoe de uiteindelijke toekomst eruit ziet voor Jazzdagen Harderwijk? ,,Ik zeg wel eens tegen het publiek: ‘Zolang jullie blijven komen, gaan wij door’.”

PROGRAMMA
Woensdag 15 maart Espen Berg, Noorwegen. Espen zal zich laten leiden door de vleugel, klank, sfeer etc. Een eenmalig soloconcert in Nederland.
Vrijdag 31 maart Fergus McCreadie Trio, Schotland.
Donderdag 13 april Lynne Arriale Duo, USA.
Zondag 7 mei Paolo Fresu (Italië) & Rembrandt Trio.
Meer info en kaartverkoop: www.jazzdagen.nl

Benjamin Terpstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie