Het afsluitende jubileum-Randmeerconcert is op zaterdag 20 april om 20.00 uur in Veluvine in Nunspeet.
Het afsluitende jubileum-Randmeerconcert is op zaterdag 20 april om 20.00 uur in Veluvine in Nunspeet. Merlijn Doomernik

Halve eeuw kamermuziek met Randmeerconcerten: slotconcert jubileumjaar door Storioni Trio in Veluvine Nunspeet

13 april 2024 om 18:00 Muziek

NUNSPEET De Randmeerconcerten bestaan 50 jaar. Het seizoen 2023-2024 staat dan ook in het teken van 50 jaar kamermuziek. Het afsluitende jubileumconcert is op zaterdag 20 april om 20.00 uur in Veluvine in Nunspeet. De eerdere concerteen in dit seizoen vonden plaats in Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Zeewolde.

Het feestelijke slotconcert wordt verzorgd door het Storioni Trio, dat voor de zesde keer optreedt in de Randmeerconcerten. Het is voor Leo van Wijk, de voorzitter van de Randmeerconcerten sinds 2006, ook tijd om het stokje over te dragen.

De Randmeerconcerten zijn in 1973 in Ermelo begonnen onder de naam Stichting Kamermuziek Noord-West Veluwe. Na fusie in 2003 met Kunstkring Old Putten uit Elburg is de naam veranderd in Stichting Randmeerconcerten. Alle deelnemende gemeenten: Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Zeewolde liggen rond de Veluwerandmeren.

Leo van Wijk (1945) maakt al veertig jaar deel uit van het bestuur en kan er boeiend over vertellen. In de beginjaren lag de nadruk van de programmering nog sterk op de Barok- en Klassieke periode. Nu is dat veel breder en komen ook Romantiek, Impressionisme en muziek uit de 20e eeuw aan bod. Er is een gestage groei van de publieke belangstelling geweest, waarbij het overgrote deel van de bezoekers wel boven de 45 jaar is. Het blijft moeilijk de jeugd voor dit soort muziek te interesseren, maar de jeugd zit wel op het podium. ,,We hebben veel jonge musici.” Van Wijk was blij met het artikel over het jubileum in de krant. ,,Het heeft zeker nieuwe bezoekers aangetrokken.” Hij vertrekt wel als voorzitter, maar blijft als adviseur bij de programmering betrokken. Het programma voor het seizoen 2024-2025 is al klaar.

De tien concerten per seizoen, twee per gemeente, worden op heel verschillende locaties gegeven. ,,Twee in kerken met een mooie akoestiek, twee in theaterzalen waar we de akoestiek met reflectieschermen hebben verbeterd en het cultureel centrum in Zeewolde met een mooie akoestiek.”

Het jubileumconcert door het Storioni Trio wordt een bijzonder concert. Het in 1995 opgerichte trio bestaat uit Bart van de Roer (piano), Wouter Vossen (viool) en Marc Vossen (cello). In 1999 speelden zij voor het eerst in de Randmeerconcerten. Het is nu hun zesde optreden. Toen het trio in 2015 twintig jaar bestond, is dat gevierd met een optreden in Putten.

Op 20 april begint Storioni met het Pianotrio in bes groot, opus 11 van Ludwig van Beethoven. Het kreeg de naam ‘Gassenhauertrio’. Het bevat variaties op een thema uit een opera van Joseph Weigl. ,,Dat thema was zo populair dat het in veel Weense steegjes (Gassen) te horen was. Mensen zongen of floten het simpele deuntje. Het zou nu een hit zijn.” Chopin volgt met een jeugdwerk: pianotrio opus 8, het enige kamermuziekwerk van hem met een belangrijke vioolpartij.  Na de pauze is Dvorak te beluisteren met het beroemde Dumky trio uit 1890. Een zestal van oorsprong Oekraïense volksmelodieën vormen de basis voor deze melancholieke en snelle Slavische dansen, droevig en vrolijk.

Dick Baas

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie