Protestvlaggen Ermelo verplaatst naar privéterrein boeren. Daags erna zijn een tiental vlaggen vernield en gestolen.
Protestvlaggen Ermelo verplaatst naar privéterrein boeren. Daags erna zijn een tiental vlaggen vernield en gestolen. Wouter van Dijk

Protestvlaggen Ermelo op privéterrein boeren vernield en gestolen

8 december 2022 om 12:30 Maatschappelijk

ERMELO De bewoners van de Tuinfluiterstraat in Ermelo zien de wens dat de omgekeerde vlaggen voor hun woningen worden verwijderd in rook opgaan. De boeren hebben de vlaggen die in de openbare ruimte waren opgehangen naar eigen terrein verplaatst. Daags erna zijn een tiental vlaggen vernield en gestolen. Wethouder Sarath Hamstra zegt dat de boeren hebben aangegeven dat zo lang Den Haag de ingezette koers blijft varen, de omgekeerde vlaggen als signaal blijven hangen.

Wijnand Kooijmans

Door de bewoners van de Tuinfluiterstraat was het college van burgemeester en wethouders gevraagd de vlaggen te laten verwijderen. Dit gezien de ergernis die bij hen hierover heerst. Hamstra geeft aan dat de gemeente niet optreedt tegen omgekeerde vlaggen op privé terrein.

BOEREN ERMELO IN GESPREK MET PROVINCIE GELDERLAND

De boeren zijn tevreden over de gesprekken die zij met de gemeente hebben gevoerd. Daarnaast heeft het college een brief aan de provincie Gelderland gestuurd waarin zij de zorgen over de toekomst van de boeren uitspreken. En is gedeputeerde Peter Drenth naar Ermelo afgereisd om met de boeren in gesprek te gaan over hoe de provincie staat in de stikstofperikelen. Dat is een gematigder beleid dan de minister voorstaat.

De boeren vinden na de gesprekken dat hen nog geen concreet perspectief is geboden. Maar hebben wel het gevoel gesteund te worden door zowel de gemeentelijke als de provinciale politiek. Ook zitten die gebonden aan Den Haag. Gedeputeerde Drenth wordt voorlopig het voordeel van de twijfel gegeven.

WEGHALEN VLAGGEN OPENBARE RUIMTE

Met het weghalen van de vlaggen uit de openbare ruimte willen de boeren ook voorkomen dat de 1 december aangetreden burgemeester Hans van Daalen direct in verlegenheid wordt gebracht. De dag na het weghalen van de vlaggen zijn een tiental vlaggen op privéterrein en percelen vernield en gestolen. Ook zijn palen vernield. De betrokken boeren hebben aangifte gedaan bij de politie die heeft aangegeven de zaak serieus op te pakken. Ook zijn spandoeken doormidden gesneden. Sarath Hamstra veroordeeld deze actie ten zeerste. ,,Blijf van andermans eigendommen af.” Partijen blijven met elkaar in gesprek.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie