Eén minuut stilte voor het leggen van de rozen door leerlingen van de Augustinusschool Ermelo.
Eén minuut stilte voor het leggen van de rozen door leerlingen van de Augustinusschool Ermelo. Wijnand Kooijmans

Bevrijding Ermelo 79 jaar geleden herdacht door leerlingen Augustinusschool: les over Tweede Wereldoorlog en legging rozen bij monument

17 april 2024 om 19:00 Herdenkingen

ERMELO Leerlingen van groep zes van de Augustinusschool in Ermelo hebben een les over de Tweede Wereldoorlog afgesloten met het leggen van rozen bij het monument aan de Horsterweg. Zij werden hiertoe vervoerd met een legervoertuig uit 1944, eigendom van Luuk Calpoo uit Zeewolde die lid is van Keep Them Rolling.

Het idee voor de les was een initiatief van juf Leuni van Doeland. Gezocht werd naar een geschikte datum en die werd gevonden één dag voor de dag dat Ermelo 79 jaar geleden werd bevrijd. Bekeken wordt of dit wellicht een jaarlijkse traditie kan worden op de dag van de bevrijding zelf, zoals dat ook in buurgemeente Nunspeet plaatsvindt. 

AIRBORNE

Ze vond Niels den Hertog uit Nijkerk bereid naar Ermelo af te reizen. Ondanks zijn nog jonge leeftijd heeft hij zich gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog en dan vooral op het gebeuren rond Airborne. Instructie over het hijsen van de Engelse Airborne vlag behoort tot het lespakket.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Op de foto bij de wagen uit de Tweede Wereldoorlog - Wijnand Kooijmans

D-DAY

De leerlingen weten best iets van de Tweede Wereldoorlog af, zo blijkt uit de vragen die Luuk op hen afvuurt. Ze weten van de bombardementen op Rotterdam, de luchtlandingen, de razzia’s en de deportatie van de Joodse bevolking. De vraag waar D-day begon is wat moeilijker voor hen te beantwoorden. Ermelo en Gortel worden genoemd voor Luuk uitlegt dat deze is begonnen in Normandië.

UNIFORM ENGELSE MILITAIREN

Niels beschikt over een complete uitrusting zoals de Engelse militairen die in 1941 droegen. Zoals hij ook gekleed is in het uniform van die tijd. De kinderen luisteren aandachtig naar de uitleg waarvoor de onderdelen van de uitrusting toe dienden.

PIONIERSSCHOP

Zijn verhaal is niet al te lang, de les wordt verplaatst naar buiten waar de leerlingen zelf aan de slag mogen. Hoe snel kun je een pioniersschop in elkaar zetten. De eerste groep doet dat in zeventien seconden. Niels is echter totaal verrast door een andere groep die de klus klaart in 6.4 seconden. ,,Een record”, zo geeft hij aan.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Er werd niet altijd zachtzinnig met de ‘gewonde’ omgegaan  - Wijnand Kooijmans

BRANCARD

Kinderen mogen ook aan de slag met het leggen van een patiënt op een brancard die in de Tweede Wereldoorlog dienst heeft gedaan. Al naar gelang de tijd en wijze van optreden worden punten toegekend. Eén groep krijgt een één, zij laten de patiënt vallen. Hun klasgenoot die het overkomt, kan er wel om lachen. Een andere groep krijgt slechts een half punt, Niels vindt dat ze veel te ruw omgaan met de gewonde en dat dit tot meer letsel had kunnen leiden. 

LEGGING VAN DE ROZEN

Tijgeren mag een deel van de leerlingen ook voor wordt afgereisd naar het monument. Daar wordt een minuut stilte gehouden, het Wilhelmus gezongen en de rozen gelegd. Niels is tevreden. ,,De kinderen hebben zich voorbeeldig gedragen en dat maak ik wel anders mee.” Zoals de kinderen onder de indruk zijn van wat ze hebben gehoord, gezien en gedaan.

Les over het hijsen van de Airborne vlag
Hoe snel zet je een pioniersschop in elkaar
Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie