Organisatietalent Ralf Leemeijer maakt zich hard voor de zomereditie van Gluren bij de Buren in Ermelo.
Organisatietalent Ralf Leemeijer maakt zich hard voor de zomereditie van Gluren bij de Buren in Ermelo. Arda Konings

Gezocht: tuinen en acts voor eerste editie populair amateurkunstfestival ‘Gluren bij de Buren’ in Ermelo

16 april 2024 om 19:00 Evenementen

ERMELO Amateurkunstfestival Gluren bij de Buren groeit enorm in populariteit. Op zondag 30 juni wordt wederom een veelkleurig programma gepresenteerd met optredens, verspreid over alle wijken van maar liefst 29 deelnemende gemeenten in het land. Dit jaar vindt de zomereditie van dit evenement voor het eerst ook plaats in Ermelo.

‘Gluren bij de Buren’ is een initiatief van Stichting de Bühne en vond zijn oorsprong in Amersfoort en breidde zich uit als een olievlek. Organisator en aanjager Ralf Leemeijer werkt inmiddels samen met veel lokale culturele instellingen. Het festival verlaagt drempels voor buurtontmoeting en creëert podia voor lokale amateurkunsten.  ,,In Harderwijk draait het evenement heel goed. Gaandeweg groeide de behoefte ook een editie op te starten in Ermelo want er deden best veel artiesten uit Ermelo mee in Harderwijk. De aanmeldingen druppelen ook best al lekker binnen. Ik verwacht – en hoop natuurlijk – dat we wel naar de 10 tot 15 locaties zullen gaan. Om het draagvlak breder en groter te maken qua organisatie, benader ik momenteel buurt- en jongerencentra, welzijnsorganisaties en muziekcentrum Tirion in Ermelo. Zo krijgen we meer in beeld welke bewoners lokaal actief zijn en zich als deelnemers kunnen aanmelden, of als geschikte locatie”, licht Ralf nader toe. 

IN THE PICTURE

Inmiddels heeft hij al een behoorlijk netwerk opgebouwd om ‘Gluren bij de Buren’ in the picture te zetten in ons dorp. ,,Natuurlijk ben ik ook benieuwd hoe een en ander ontvangen gaat worden op de zondagmiddag. Het toeristenseizoen begint dan ook goed op gang te komen en wellicht zijn er ook op campings nog leuke, geschikte locaties te vinden. Deelnemende artiesten treden drie keer op, op dezelfde locatie. Bezoekers gaan van locatie, naar locatie”, aldus Ralf.

LAAGDREMPELIG

Als artiest kun je uiteraard zelf je act promoten en de buurt uitnodigen bij jou in de tuin te komen gluren. Dan treed je dus op in je eigen tuin. Het is dan wel handig om een paar extra handen erbij te hebben die het binnendruppelende publiek ontvangt. Mocht de tuin te vol raken, dan kan er een bordje opgehangen worden met ‘sorry we zijn vol, succes bij de buren’. De toegang voor alle optredens is gratis. Voor de hosts wordt een pakketje koffie/thee/ranja gesponsord. ,,We willen mensen niet op kosten jagen en het laagdrempelig houden. Maar iedereen is verder vrij om het feestje grootser te vieren, alsof het je verjaardag is, met extra hapjes en drankjes. Daar ben je vrij in”, legt Ralf uit.

AANMELDEN

Heb jij een optreden in petto? Maak van jouw buitenruimte een buurttheater voor één dag! Voor elk formaat gazon is een passende act te vinden. Of deel jouw podiumtalent met de buurt en meld jouw act aan voor ‘Gluren bij de Buren’. Alle soorten disciplines zijn welkom: of je nu gepassioneerd zingt, danst, dicht, speelt of vertelt. Aanmelden kan tot en met 12 mei via de website glurenbijdeburen.nl. Volgend jaar wordt in Ermelo ‘Gluren bij de Buren’ in samenwerking met de Stichting ‘Beeldende kunst en muziek in de tuin Ermelo’ samengevoegd tot één grote zomereditie.

Arda Konings
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie