Wethouder Sarath Hamstra en vakleerkracht bewegingsonderwijs Jan Bosch sporten met de kinderen van de Bernhardschool.
Wethouder Sarath Hamstra en vakleerkracht bewegingsonderwijs Jan Bosch sporten met de kinderen van de Bernhardschool. Foto: Marco Jansen

10@10 challenge met wethouder Hamstra: leerlingen Bernhardschool Ermelo werken zich in ‘t zweet bij kick-off Nationale Sportweek

15 september 2023 om 16:31 Sport

ERMELO De kickoff van de Nationale Sportweek in Ermelo vond vrijdagmorgen plaats op het schoolplein van de Bernhardschool. De kinderen van groep 3 tot en met 8 werden uitgedaagd door wethouder sport Sarath Hamstra en vakleerkracht bewegingsonderwijs Jan Bosch om tien keer een minuut intensief te bewegen. 

Bij de zogenaamde 10 @ 10 challenge werd de intensiteit telkens wat verhoogd. De ruim 200 kinderen lieten volgens Hamstra zien niet voor niets de sportiefste basisschool van Ermelo te zijn. Lopen op de plaats, knieheffen, squatten, sprong lunges om je beenspieren te trainen. Het was een pittige work-out in de zon.

SPORTEN HOUDT JE FIT EN VERHOOGT CONCENTRATIE

Voor het zover was vroeg wethouder Sarath Hamstra de kinderen welke sport ze zelf beoefenen. Veel kinderen staken hun vinger op: de meesten zaten op voetbal, maar ook korfbal, turnen, dansen en judo werden genoemd. Ze gaven aan dat sport belangrijk is omdat je er sportief en fit van wordt, je meer contact krijgt en je er ook beter door kunt werken.

OP ADEM KOMEN

Vervolgens zette Jan Bosch de muziek aan, waarna iedereen, inclusief leerkrachten, meedeed aan de oefeningen, die soms best intensief waren. Touwtje springen zonder touw, ‘hakken-billen’, jumping jacks en sprinten op je plaats, elke tien seconden wat sneller tot je niet meer kon. Na een minuut mochten de kinderen even door de knieën zakken om op adem te komen. 

NIET NADENKEN MAAR KNALLEN

Jan Bosch geeft normaal een klas les in de gymzaal en had nu alle klassen bij elkaar op het schoolplein. „Het waren simpele en bekende fitnessoefeningen die iedereen goed na kan doen, niet nadenken, maar een minuut knallen en even lekker zweten. Ik zag ze wel zuchten op het einde, dan is het doel behaald.”


Kinderen van de Bernhardschool lieten zien waarom zij vorig jaar werden uitgeroepen tot sportiefste school van Ermelo. - Foto: Robin Bunt

‘SCHERMEN IS MIJN SPORT’

Max den Otter (11) uit groep 8 vond het ‘leuk en een beetje zwaar’. De oefeningen kende hij wel. „Ik zit op schermen bij Fencing Ermelo en daar doen we deze oefeningen ook bij de warming-up. Ik had een vestje aan maar de warmte vond ik meevallen.” Fencing Ermelo is zaterdag ook te zien bij Spot On op het Raadhuisplein. Max geeft een demo schermen. „Schermen is nu mijn sport, daar ga ik niet zo snel van af. Ik doe het op dinsdag en vrijdag.”

SPORTIEFSTE BASISSCHOOL

Vorig jaar was de Berhardschool verkozen tot sportiefste school. „Wij hebben tot de zomervakantie heel lang volgehouden om met meester Jan rondjes om de school te lopen.”

Jip Klein (10) uit groep 7 had verwacht dat ze dat vandaag weer zou gaan doen. „We gingen vorig jaar bij het rekenen rondjes lopen. Door het bewegen was je je energie kwijt en kon je weer rustig gaan werken. Wat we nu deden, was wel leuk want een keer wat anders. Het rennen op je plek was het leukst.” Jip zit op volleybal bij Pauwervoll. Ze houdt van sporten. „Je kunt bij het bewegen je gedachten op iets anders zetten.”

WINNEN EN VERLIEZEN

Sarath Hamstra heeft het zweet op zijn voorhoofd staan. „Je kan echt wel zien dat dit de sportiefste basisschool is; tof om te zien dat zoveel kinderen aan sport doen. Dat is ontzettend belangrijk, het is fijn dat ze lekker bezig zijn en niet altijd achter een beeldscherm zitten. Je leert samenwerken en samenspelen, winnen en verliezen.”

De buurtsportcoaches van Interactie Ermelo organiseren tijdens de sportweek in Ermelo spelactiviteiten in de wijken. Bij Spot On op het Raadhuisplein op zaterdag 16 september is de opening van het culturele jaar en kunnen verenigingen zich laten zien. Tot slot is er 23 september een blacklight volleybaltoernooi (12+) in Triade.

Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie