plaatjes bij bridge
plaatjes bij bridge nelly michon

BRIDGE voor beginners

2 februari 2022 om 15:35 Sport Deel je nieuws

Bridge leren in Ermelo

Bridge is een denksport voor jong en oud.

Op diverse scholen in Ermelo en Harderwijk geven we bridgelessen.

Je speelt het met speelkaarten en daardoor lijkt het op andere kaartspelletjes, zoals klaverjassen en boerenbridge. Maar klaverjassen bestaat alleen in Nederland, en zelfs dan heeft nog iedereen andere spelregels. Dat zie je bij meer kaartspellen, zoals bij pesten. 

Hoe speel je het? 
Bridge speel je altijd met een partner. Je speelt twee tegen twee, dus je zit met zijn vieren aan tafel. Iedereen krijgt 13 kaarten, waarna het spel begint. Dat bestaat uit twee delen.
Eerst ga je bieden. Dat betekent dat je met speciale biedkaarten aan je partner kunt vertellen wat voor kaarten je ongeveer hebt. Zo kom je erachter of je samen goede kaarten hebt. Door te bieden bepaal je ook hoeveel slagen iedereen moet maken en welke kleur troef is.
Daarna ga je spelen. Dat gaat dus in slagen: iedereen legt een kaart op tafel, en de hoogste kaart wint de slag. De leider moet proberen minstens zoveel slagen te halen als hij heeft geboden. De tegenstanders proberen dit te voorkomen door zelf veel slagen te winnen.      

Eén spelletje bridge is klaar na ongeveer 8 minuten. Als je een paar spelletjes hebt gehad ga je naar een andere tafel met andere tegenstanders. Je komt dus veel mensen tegen. Dat maakt bridge een heel gezellig spel. 

Denksport 

Maar waarom noemen we bridge nou een denksport? Dat heeft te maken met het uitdelen van de kaarten. De kaarten worden na ieder spel namelijk in dezelfde verdeling opgeborgen. Andere paren gaan daarna precies hetzelfde spel spelen. Je kunt dus slechte kaarten krijgen, maar aan andere tafels krijgen ze die kaarten ook! En met die tafels wordt jouw score vergeleken. Het gaat er dus niet om of je goede of een slechte kaarten krijgt, maar om wat je ermee doet. 

Bij bridge hoef je dus geen geluk te hebben om goed te scoren. Maar als je wilt winnen, moet je het dus ook zelf doen! Dat maakt bridge een uitdaging. Natuurlijk moet je bij andere kaartspellen ook goed nadenken, tellen en weten welke kaarten gespeeld zijn; anders win je nooit. Maar met slechte kaarten heb je geen kans. Zo niet in bridge. In bridge maak je je eigen kansen! 

Waarom gaan bridgen? 

Bridge is een soort grote puzzel: je moet goed nadenken, je concentreren en samenwerken. Maar je speelt het altijd met andere mensen! Soms speel je zelfs met een heel team. Bridge is dus niet alleen leuk, maar ook heel gezellig. Je kunt bridgen met vrienden, op een club, of meedoen aan wedstrijden en competities. Bridge is een sociale sport. Naast het bridgen in clubverband worden er regelmatig regionale en landelijk toernooien/kampioenschappen georganiseerd.

Daarnaast zijn er veel korte en langere bridgereizen in binnen- en buitenland waar je vaak ook individueel voor kunt inschrijven, je krijgt dan een partner toegewezen.

Kijk op onze site voor meer informatie https://10021.bridge.nl/ of neem contact op met onze docent Nelly Michon, nelly.michon@gmail.com, 06-49692010

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie