Afbeelding
Pixabay

Gemeente met inwoners in gesprek over maatschappelijke uitdagingen

30 augustus 2022 om 11:42 Politiek

ERMELO Het Ermelose college van burgemeester en wethouders gaat in gesprek met de samenleving om aan de weet te komen wat door hen wordt gezien als de grootste maatschappelijke uitdagingen voor de gemeente in de komende tien tot vijftien jaar.

Het op te starten inspraakproces wordt gezien als een volgende stap naar een verbetering van de gemeentelijke sturing op de gewenste maatschappelijke effecten. ,,De gemeente Ermelo doet haar werk samen en te midden van de samenleving”, zo wordt gesteld.

ENQUÊTE In het vierde kwartaal van dit jaar wordt een enquête gehouden om aan de weet te komen welke prioriteit de inwoners en partners van de gemeente toekennen aan maatschappelijke vraagstukken. Het gaat dan onder andere om vraagstukken op het gebied van wonen, duurzaamheid, samenwerken en een betrouwbare gemeente. 

In de enquête wordt ook de optie aangeboden om een vraagstuk aan te wijzen dat niet is aangegeven vanuit de gemeente. De enquête wordt digitaal en fysiek aangeboden. Onder meer wordt de wijken ingegaan om zo veel mogelijk inwoners en partners te bereiken.

RESULTATEN De resultaten worden in het laatste kwartaal van dit jaar nog aangeboden aan de gemeenteraad. Die kan dat twee maatschappelijke vraagstukken vastleggen. Deze vormen de basis van de opgaven, zoals het college deze ontwikkelingen intern noemt.

In de eerste twee kwartalen van 2023 worden bijeenkomsten gehouden waarop het college in gesprek gaat met alle belanghebbende partijen. Centraal staat de vraag wat men gezamenlijk wil bereiken met betrekking tot de thema’s die op deze avonden aan de orde worden gesteld. Uiteindelijk in het vierde kwartaal van komend jaar moeten de uitkomsten zijn vertaald in concrete acties. Dan wordt een nieuw traject gestart om de resterende opgaven aan de orde te stellen tijdens een nieuwe ronde van inspraak.

De kosten van het totale project worden geraamd op zesduizend euro.  

Wijnand Kooijmans